‘Moordkalender’ krijgt wegens succes vervolg

08 januari 2018Leestijd: 2 minuten
De gevangenis van Vught. Bron: ANP

Een kalender met onopgeloste zware misdrijven leverde vorig jaar 32 bruikbare tips op, waardoor negen zaken zijn heropend. Vanwege dit succes verschijnt vandaag de Cold Case Kalender 2018.

De Nederlandse politie verspreidt deze kalender onder gevangenen, die tegen beloning informatie kunnen geven over de onopgeloste zaken die op de kalender staan.

Onder de negen heropende zaken zijn onder meer de moorden op Caroline van Toledo (35) in 2005 en Hans Schonewille (47) in 1999 . In het belang van de onderzoeken wil de politie niet zeggen welke andere zaken zijn heropend.

Op de nieuwe kalender staan net als vorig jaar 52 onopgeloste zaken. Deels nieuw, deels van vorig jaar. Nieuw zijn onder meer de moord op Sietze Grave (82) in 2016 en de bomaanslag op Johannes Versfeld (45) in 2000. Versfeld overleefde de aanslag, maar werd invalide.

Beloningen tot 20.000 euro

De kalender is bedacht door recherchekundige Jeroen Hammer, het idee is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar worden kaartspellen met onopgeloste zaken verspreid onder gevangenen. De beloning per zaak staat erbij. Tientallen moorden zijn op deze manier opgelost.

Ook op de Nederlandse Cold Case Kalender staan beloningen per zaak. Deze bedragen variëren van 10.000 euro bij overvallen tot 15.000 euro bij moord of doodslag, en 20.000 euro bij liquidaties. Omdat de beloning pas wordt uitgekeerd als de tip ook echt tot de vervolging van een verdachte leidt, zijn er nog geen beloningen uitbetaald.

1.500 onopgeloste zaken

Binnen de gevangenissen wordt veel over deze zaken gesproken, volgens Hammer: ‘Sommigen hebben berouw van hun daden, anderen pochen.’

De kalender leidde vorig jaar tot 72 tips, waarvan 32 bruikbaar bleken. In totaal kwamen vorig jaar 800 tips over cold cases binnen bij de politie, meer dan vijf keer zo veel als in 2016. Dat komt ook door televisieprogramma’s als Cold Case: Daders gezocht en Opsporing Verzocht. In Nederland zijn ongeveer 1.500 moorden onopgelost, meldt De Telegraaf.