No Surrender-baas Henk Kuipers opgepakt in Emmen

12 december 2017Leestijd: 1 minuut
Archiefbeeld van Kuipers - Foto: ANP

Voorman Henk Kuipers (53) van motorclub No Surrender is dinsdagochtend gearresteerd in zijn woning in Emmen. Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld.

Dat meldt de politie Drenthe dinsdagochtend.

Veel slachtoffers durven geen aangifte te doen

De strafbare feiten zouden zowel binnen als buiten de motorclub zijn gepleegd, vanaf 2014. Kuipers wordt ervan verdacht tenminste acht clubleden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, nadat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels. Ex-leden moesten boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het ‘signalen binnenkrijgt dat een flink aantal slachtoffers van de 53-jarige verdachte geen aangifte durft te doen’.

Dinsdagochtend is ook een andere betrokkene bij de zaak opgepakt, een 59-jarige man uit Sneek. Hij zou Kuipers hebben ingeschakeld om zakelijke conflicten op te lossen en incasso’s te doen, terwijl hij wist dat daarbij sprake was van een strafbare aanpak. De incasso’s gingen gepaard met bedreigingen en werden soms uitgevoerd in clubkleding.

Langlopend onderzoek criminele activiteiten

Vorige maand is de zoon van Kuipers gearresteerd. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

De aanhoudingen maken deel uit van een al langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen motorclub No Surrender. In januari dit jaar werd op last van de burgemeester van Emmen het clubhuis van No Surrender gesloten en gesloopt.