Na de ministerraad: importeert Nederland criminaliteit door migratie?

15 december 2017Leestijd: 2 minuten
Vicepremier Hugo de Jonge bij zijn eerste vervanging van de premier op de persconferentie na de ministerraad

Elke vrijdag na de wekelijkse ministerraad praat de minister-president of zijn vervanger met de pers over wat daar is besproken en andere urgente kwesties. Carla Joosten was erbij voor Elsevier Weekblad.

Achterhalen hoe het kabinet aankijkt tegen kwesties die de samenleving zorgen baren, is nog niet zo eenvoudig. Een wel erg bloedige moordpartij in Syrische kring in Maastricht, een Syriër die na een aanval op een joods restaurant werd vrijgelaten terwijl de man nog altijd ‘gevechtsklaar’ zou zijn. Wat vindt ‘Den Haag’ ervan?

Vice-premier Hugo de Jonge (CDA), die premier Mark Rutte (VVD) verving, zei na afloop van de ministerraad wel erg vaak ‘daar ben ik terughoudend over’.

‘Niet screenen schaadt vertrouwen in politiek’

Op het nieuws dat Geert Wilders de Rotterdamse PVV-lijstrekker al na een dag van de lijst had geschrapt wegens diens extreemrechtse connecties, zei De Jonge: ‘Er past mij terughoudendheid in het becommentariëren van partijen.’

Om er aan toe te voegen dat hij ‘in zijn algemeenheid’ goed screenen door partijen ‘ontzettend belangrijk’ vindt. Als je dat niet doet, loop je kans dat het vertrouwen in de politiek wordt geschaad.’

Lees ook het portret dat Carla Joosten schreef over minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven:

>> Van Engelshoven: dieseltje op Onderwijs

‘Verkiezingsstrijd mag stad niet verder polariseren’

Ook toonde De Jonge zijn zorgen over de politiek in Rotterdam, waar hij tot voor kort wethouder was. ‘Dat partijen meedoen in een mooie stad als Rotterdam is niet alleen begrijpelijk, tegelijkertijd denk ik dat je in Rotterdam  zorgen kunt hebben over het aantal partijen dat daar meedoet omdat het kan leiden tot versplintering. En in zo’n samenleving als Rotterdam ligt fragmentatie toch al op de loer. Je moet niet willen dat zo’n verkiezingsstrijd zo’n stad verder polariseert. Aan polarisatie was in Rotterdam al geen gebrek.’

De moordpartij in Maastricht noemde De Jonge een ‘buitengewoon tragisch incident’. En hij kon zich de verontrusting voorstellen na de aanval op het Joodse restaurant door een Syrische asielzoeker. ‘Maar het past ons om terughoudend te zijn tot de dader voor de rechter is gebracht. Het helpt niet als ik daar uitspraken over doe,’ zei De Jonge verwijzend naar de ‘scheiding der machten’.

De Jonge ziet patroon import criminaliteit niet

Gevraagd of er in Nederland nieuwe vormen van criminaliteit worden geïmporteerd, herhaalde de vice-premier dat hij zich de zorgen in de samenleving kan voorstellen, ‘maar ik zie niet een patroon zoals u dat schetst.’

Commentaar op de checqboekjournalistiek van POWNED liet De Jonge over aan de NPO. Ook ‘terughoudend’ was hij over de kwestie rond wethouder Jo Palmen van Brunssum. Nadat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) eerst vol overtuiging had betoogd dat Palmen weg moest, liet ze de zaak deze week opeens over aan waarnemend burgemeester Gerd Leers (CDA). De Jonge: ‘Die is aan zet.’