Krol zegt sorry voor nootjesrel Iran, maar biedt geen excuses aan

26 december 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Henk Krol (50Plus) tijdens de formatie - Foto: ANP

50Plus-fractievoorzitter geeft toe dat hij een blunder heeft gemaakt bij de rel rond pistachenoten die Kamerleden ontvingen van de Iraanse ambassade. Krol beweerde dat vrouwen geen nootjes hadden gekregen. Maar dat bleek later niet het geval.

Kort na zijn uitspraak dat alleen mannelijke Kamerleden de nootjes hadden gekregen, deed hij navraag bij enkele vrouwelijke Kamerleden. Die hadden niets gekregen. Krol besloot daarop en plein public het kerstcadeau dat hij van het land kreeg in de prullenbak te gooien. Het incident werd uitgezonden door PowNed. ‘Ik vind het dermate beledigend dat ze om die reden de prullenbak ingaan,’ aldus een stellige Krol.

Iran is boos op Krol

Maar dinsdag blijkt dat de Iraanse ambassadeur de nootjes naar alle fractievoorzitters en buitenlandwoordvoerders heeft gestuurd, ook naar de vrouwelijke. Krol deed alleen navraag bij Kamerleden, vandaar de verwarring.

De Iraanse ambassade deed er nog een boze verklaring over uit: ‘Zijn houding naar Iran toe is negatief: hij beweert ten onrechte dat de cadeautjes alleen naar mannen zijn verstuurd, terwijl ze naar alle Nederlandse fractieleiders zijn gestuurd, wat hun geslacht ook is.’

De actie van Krol wekte ook de toorn van het Iraanse parlement. Het Iraanse parlementslid Hossein Naqavi Hosseini zei maandagavond zelfs dat hij Krols actie een ‘onmenselijke reactie op een menselijke daad’ vindt. Vervolgens reageerde Krol sarcastisch: ‘Als je dit vergelijkt met de publieke executies die in Iran worden uitgevoerd en de positie van vrouwen en homoseksuelen, dan is het inderdaad wel héél onmenselijk wat ik heb gedaan.’

Wel sorry, maar excuses zijn ‘stapje te ver’

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bood zijn excuses aan aan het land. Krol zelf erkent zijn fout dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook nog wel bij. Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver,’ aldus Krol. Enkele in Nederland wonende Iraniërs wilden publiekelijke excuses van Krol, maar die kunnen ze dus op hun buik schrijven.

‘Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij,’ aldus de 50Plus-leider.