Baudet loopt in op Wilders in peilingen

03 december 2017Leestijd: 1 minuut
Fractievoorzitter Thierry Baudet tijdens zijn speech op het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI - ANP

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou Forum voor Democratie flink groeien en een zware concurrent zijn voor de PVV. De partij van Thierry Baudet zou uitkomen op 14 zetels (+12), terwijl Geert Wilders vijf zetels zou moeten inleveren en uitkomt op 15.

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond laat verder zien dat de PvdA zou opkrabbelen (+6 zetels naar 15) en dat de VVD en het CDA zetels zouden verliezen (-7 en -5). De VVD blijft met 26 zetels nog wel de grootste.

De Hond peilde ook de meningen over de sleepwet, waarover op 21 maart tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen een referendum wordt gehouden. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals hij officieel heet, geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om via de kabel internet- en telefoongegevens van burgers af te tappen.

Lees ook deze analyse van Carla Joosten: De methode-Baudet, eendagsvlieg of blijvertje?

Meer dan de helft tegen sleepwet

Van de ondervraagden zegt 60 procent tegen die wet te zullen stemmen. De VVD- en CDA-achterban vindt in meerderheid dat de wet de veiligheid van Nederland vergroot, terwijl GroenLinks en Forum voor Democratie juist vinden dat door de wet de privacy onacceptabel wordt aangetast.

Ook heeft De Hond de vraag voorgelegd wat kiezers vinden van de afschaffing van het raadgevend referendum, zoals het kabinet van plan is. Stemmers op de regeringspartijen VVD, CDA en D66 en oppositiepartij PvdA zijn voor. SP, FvD, PVV en 50PLUS zijn tegen. Zij vinden dat de afschaffing van de referendumwet in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.