Onno Hoes maakt comeback als burgemeester

16 november 2017Leestijd: 2 minuten
Onno Hoes - Foto: ANP

Onno Hoes (VVD) keert terug als burgemeester. Eind deze maand treedt hij aan als waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. Hoes volgt daarmee Theo Weterings op, die dan burgemeester van Tilburg wordt.

De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, maakte de benoeming donderdagavond bekend.

De gemeente Haarlemmermeer wil per 1 januari 2019 fuseren met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Vandaar dat er voorlopig is gekozen voor een waarnemend burgemeester. Een vacature voor de nieuwe fusiegemeente is nog niet aan de orde.

Date met 21-jarige ‘toyboy’ werd stiekem opgenomen

Hoes was van 2010 tot 2015 burgemeester van Maastricht maar moest vanwege een smeuïge rel opstappen. Omroep PowNed maakte een uitzending waarin met verborgen camera een date tussen Hoes en de 21-jarige ‘toyboy’ Robbie Hasselt werd vastgelegd. Daar deed Hoes verschillende seksueel getinte uitspraken, en denigrerende uitspraken over de gemeenteraad.

Toen PowNed de date uitzond, bleek dat Hasselt de VVD’er met opzet in de val had gelokt. Hasselt zei destijds dat de burgemeester contact met hem zocht via een privé-bericht op Twitter. Het leidde allemaal tot ophef, niet in de laatste plaats omdat PowNed een privésituatie van Hoes had uitgezonden.

Eerdere privésituaties leidden tot waarschuwing  

De kwestie leidde ertoe dat Hoes opstapte als burgemeester van Maastricht. Zijn privéleven was eerder al onder vuur gekomen. Hoes was eerder, met een slok op, zoenend aangetroffen met een 24-jarige man in een hotellobby. Ook stond er een foto van de burgemeester met ontbloot bovenlijf op een dating-app. Daarvoor kreeg hij een waarschuwing van de gemeenteraad, die enige discretie van Hoes wenste met betrekking tot zijn privéleven.

Eerder was Hoes bijna tien jaar gedeputeerde van Noord-Brabant. Momenteel geeft hij leiding aan het ‘schakelteam’, de opvolger van het aanjaagteam verwarde personen.