Khoulani niet vervolgd om uitspraak ‘kindermoordenaars’

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
Abdou Khoulani

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd om uitspraken die hij in juni deed over Israëlische scholieren. In een Facebookbericht noemde hij de groep kinderen die op bezoek was in de Tweede Kamer ‘toekomstige kindermoordenaars’.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Khoulani wel vervolgen voor belediging van Anneke Brons, meldt het AD. In een ingesproken bericht op Facebook noemde hij haar een ‘blonde teef’ en een ‘achterlijk dom wijf’. Brons had via Facebook gereageerd op de uitlatingen van Khoulani over de scholieren.

‘Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters,’ schreef Khoulani destijds bij zijn bericht. Khoulani is gemeenteraadslid in Den Haag voor de Partij van de Eenheid.

Lees meer over Abdoe Khoulani

>> Dekker gefrustreerd over uitspraak islamitische school

‘Antisemitisme waar we strijd tegen moeten voeren’

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die de kinderen een rondleiding gaf, reageerde destijds geschokt op het bericht. ‘Een bizarre reactie. Dit is een vorm van antisemitisme waar we gewoon strijd tegen moeten voeren. Jodenhaat moet nooit normaal worden gevonden.’ De jongerenafdeling van de SGP deed aangifte naar aanleiding van het incident.

Maar het OM oordeelt nu dat de uitlatingen van het raadslid niet strafbaar zijn. Volgens justitie vallen ‘zionistische terrorist’, ‘kindermoordenaar’ of ‘bezetter’ niet onder het discriminatieverbod. Dat verbod beschermt tegen discriminatie op grond van ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele geaardheid, lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Als de uitspraak zou zijn gericht op de Joodse afkomst van de scholieren, zou volgens het OM wel sprake zijn van een strafbaar feit.

Khoulani reageert tevreden

Op Facebook heeft Khoulani tevreden gereageerd op het oordeel van het OM. ‘Een harde klap in het gezicht van de terreurverheerlijkers bij de SGP en het CIDI. Je mag kindermoordenaars en bezetters gewoon kindermoordenaars en bezetters noemen. Gelukkig maar…’

Het is niet de eerste keer dat het raadslid in opspraak is. In juni 2014 sprak Khoulani op Facebook lovende woorden over terreurbeweging Islamitische Staat. ‘Leve ISIS en inshallah (…) op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken.’