EP-voorzitter: verdubbel budget EU door belastingen

13 november 2017Leestijd: 1 minuut
Tajani - bron:AFP

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Antonio Tajani, wil het budget van de Europese Unie (EU) verdubbelen. Volgens Tajani is een veel groter budget broodnodig om bijvoorbeeld de migratiecrisis aan te pakken.

‘We hebben 280 miljard euro nodig in plaats van de 140 miljard die we nu jaarlijks krijgen,’ zegt Tajani, tevens lid van de Europese Volkspartij, in een interview dat verscheen in Duitse media.

Europese belastingen

Om het budget te kunnen uitbreiden, wil Tajani, die de begin dit jaar naar de Duitse politiek vertrokken Marin Schulz (SPD) opvolgde, niet dat lidstaten van de EU meer gaan betalen, hij denkt aan Europese belastingen. ‘We hebben meer inkomsten nodig. Je zou belasting kunnen heffen op financiële transacties op de beurs.’

Meer budget is volgens de voorzitter van het Europees Parlement broodnodig om de migratiecrisis aan te pakken, de strijd tegen terreur op te voeren en klimaatverandering tegen te gaan. Ook moeten de EU-lidstaten (na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk zijn dat er 27) samen investeren in economische groei. Volgens Tajani moet de EU investeren in onder meer digitalisering, om landen als India en China te kunnen bijbenen.