Buma: ‘CDA is niet langer een machtspartij’

04 november 2017Leestijd: 2 minuten
CDA houdt najaarscongres in Nijmegen. Foto:ANP

Regeren is geen pluche. Het is een spijkerbed. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma, die vandaag het partijcongres toespreekt. In het najaarscongres wil Buma aan de leden duidelijk maken dat de christen-democraten geen bestuurderspartij meer zijn.

Voor Buma is het een belangrijk moment: hij moet het nieuwe kabinet, met VVD, D66 en ChristenUnie, verkopen aan de leden van het CDA. Buma laat weten dat de christen-democraten verantwoordelijkheid hebben genomen: ‘Regeren is vooral een middel om ons land eerlijker, veiliger en sterker te maken. Waar de verantwoordelijkheid voor elkaar sterker is dan het nastreven van het eigen gewin.’

‘Het gaat niet om macht’

‘We gaan het anders doen dan in het verleden,’ zegt Buma. ‘Het gaat niet om regeren, het gaat niet om de posten, laat staan om de macht. Regeren is geen doel maar een middel om het land sterker te maken.’

Volgens Buma is het CDA niet langer een machtspartij. In het verleden werd de christen-democraten verweten dat wel te zijn, met name onder de kabinetten-Balkenende en in kabinet-Rutte I. Na de val van Balkenende IV werd het CDA fors afgestraft. Die klap zijn de christen-democraten electoraal nog steeds niet te boven.

Protest voor de deur

Voor de ingang van het CDA-congres werd gedemonstreerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond wil dat de nieuwe regering meer gaat investeren in onderwijs. Het beroep van leraar staat onder druk, vindt de bond. Bij binnenkomst nam Sybrand Buma een flyer in ontvangst. ‘Onderwijs verdient onze aandacht,’ aldus Buma.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat er voor het partijcongres wordt gedemonstreerd, constateert Buma tevreden. ‘De samenleving klopt weer bij ons aan, en de deur staat open.’