Wiebes moet Kamer uitleg geven over gesneuveld gasbeleid

15 november 2017Leestijd: 2 minuten
Minister van Economische Zaken Eric Wiebes - ANP

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft woensdag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp (VVD) over de gaswinning vernietigd.

Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren de besluiten onvoldoende onderbouwd. De Tweede Kamer heeft Wiebes om opheldering gevraagd.

Oud-minister Kamp had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. ‘De minister had in ieder geval nader onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om de risico’s in kaart te brengen,’ aldus de Raad van State. Dat hij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming gaf om weer vijf jaar gas uit de grond te pompen zonder de risico’s te beoordelen, noemt de rechter ‘niet aanvaardbaar’.

Vraag naar aardgas meewegen was terecht

De minister heeft terecht meegewogen dat moet worden voldaan aan de vraag naar aardgas. Maar hij heeft onvoldoende onderbouwd waarom de leveringszekerheid zwaarder moet wegen dan de risico’s. Ook had Kamp moeten kijken naar maatregelen om de behoefte aan gas te beperken. Als er minder vraag is, kan de gaskraan immers verder dicht zonder dat leveringsproblemen ontstaan.

Totdat de huidige minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes een nieuw besluit neemt, mag de NAM maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem halen. Die grens heeft de bestuursrechter vastgelegd in een zogeheten voorlopige voorziening.

NAM stapte ook zelf naar de rechter

Zowel organisaties van inwoners die tegen de gaswinning zijn vanwege het risico op aardbevingen als diverse gemeenten en de provincie Groningen maakten bezwaar. Zij vinden de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen, nog steeds veel te hoog.

De NAM was zelf ook naar de rechter gestapt omdat Kamp dit jaar besloot de maximale hoeveelheid met 10 procent terug te schroeven van 24 miljard naar 21,6 miljard kuub. Dat besluit is ook vernietigd, maar de grens die Kamp vaststelde, blijft voorlopig dus intact.

Wiebes wil meteen aan de slag met nieuw besluit

De vernietiging van de kabinetsbesluiten door de Raad van State is ‘een stevige uitspraak’, vindt minister Eric Wiebes. Het oordeel van de hoogste bestuursrechter is volgens Wiebes helder: binnen een jaar moet er een nieuw besluit worden genomen. ‘Daarmee gaan wij nu aan de slag,’ liet de minister weten vanaf de klimaattop in het Duitse Bonn.

Wiebes wilde de gaswinning de komende vier jaar nog wat terugschroeven, naar iets meer dan 20 miljard kuub. Ook wil hij gelijkmatiger gaan oppompen.