Jacht op gewapende verdachte schietpartij Groningen geopend

25 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Korreweg in Groningen - ANP

Bij de politie zijn 21 tips binnengekomen na vertoning van een foto in het tv-programma Opsporing Verzocht van de man die verdacht wordt van het neerschieten van een 21-jarige student uit Groningen. Het slachtoffer raakte hierbij blijvend verlamd aan zijn onderlichaam.

Het gaat om de 20-jarige Turkse Azim Aynaci. De politie roept op tips over zijn verblijfplaats te delen. A. is mogelijk naar het buitenland gevlucht of ondergedoken. De politie waarschuwt dat de man vuurwapengevaarlijk is. Geruchten dat de verdachte illegaal in Nederland is, spreekt de politie tegen. De man heeft een verblijfsvergunning.

Het slachtoffer werd volgens de politie ‘zonder noemenswaardige aanleiding’ neergeschoten. In de zaak zitten al twee Groningers van negentien en twintig jaar vast. Dinsdagavond werd duidelijk dat de man die nog voortvluchtig is vermoedelijk degene is die de student heeft beschoten. De politie had vooraf een ultimatum gesteld. De man moest zich voor de uitzending melden om te voorkomen dat zijn naam en foto werden getoond. Hij reageerde niet op die oproep.

Zo beleefd om te stoppen

In de nacht van 14 op 15 oktober fietste het slachtoffer rond vijf uur ’s ochtends naar huis over de Groningse Korreweg. Al fietsend werd hij aangesproken door drie licht getinte mannen, die hem vroegen of hij ‘iets wilde drinken’.

Volgens een woordvoerder van de Groningse politie was de jongen ‘zo beleefd om even te stoppen’, maar vertelde de mannen dat hij niets hoefde. Vervolgens werd hij aangevallen en beschoten. Hij wist weg te ontkomen, maar werd op de vlucht nog een keer beschoten en in zijn rug geraakt. Volgens een getuige, die de schoten hoorde, strompelde de jongen daarna nog zo’n twaalf meter voort.

Spraken straattaal

Het slachtoffer verklaarde tegenover de politie dat de drie mannen onderling straattaal spraken. Hij hoorde de andere twee iets roepen tegen de schutter toen hij werd neergeschoten, zei de politie daarover. ‘Alsof ze het er niet mee eens waren dat hij schoot,’ aldus de politie.

Het drietal reed na de schietpartij hard weg in een groene Mazda Premacy. Die auto werd kort daarna aangetroffen in de omgeving van station Groningen Noord. Naar aanleiding daarvan werd de 19-jarige verdachte die ochtend opgepakt.

‘Totaal onschuldig’

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen reageerde verbijsterd. Hij noemde het ‘bizar’ dat een jongen na het uitgaan zonder enige aanleiding wordt neergeschoten. ‘Totaal onschuldig van zijn fiets getrokken. Dit had iedereen kunnen overkomen.’

Sommige nieuwsmedia noemen de naam en foto van de man. Anderen, zoals de NOS deden dat niet.