Burgemeester Van der Laan stopt per direct

18 september 2017Leestijd: 2 minuten
Gemeente Amsterdam over deradicaliseringsbeleid. Foto:ANP

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) legt per direct zijn taken neer. Het volgt na een slecht nieuws-gesprek met zijn arts.

Van der Laan heeft zich ziekgemeld bij de commissaris van de koning Johan Remkes, en zijn taken worden waargenomen door locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66), maakt hij maandag bekend. De Amsterdamse burgemeester is uitbehandeld verklaard.

Van der Laan kampt met de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Nadat dat bekend werd, benadrukte hij dat hij gewoon zijn werk wilde blijven doen en net zo behandeld wilde worden als altijd. Op sociale media wordt verdrietig gereageerd op de aankondiging van Van der Laan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje burgemeester hoopte te blijven. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan,’ schrijft Van der Laan in een afscheidsbrief aan Amsterdammers.

‘Aan dit poosje komt nu een einde. Vandaag kreeg ik van mijn artsen het  bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen. Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.’

Richten op gezin

Van der Laan volgde in 2010 Job Cohen op als burgemeester van de hoofdstad. Vorig jaar tekende hij voor een tweede termijn. De in Leiden geboren politicus studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. Sinds 1976 is hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig was hij politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat hij zich de komende tijd op zijn gezin wil richten. Van der Laan is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Daarnaast heeft hij twee oudere kinderen uit een eerder huwelijk.