Boze commando’s: ‘Hennis moet aftreden’

30 september 2017Leestijd: 2 minuten
Jeanine Hennis voor de Ministerraad. Foto:ANP

Vijf commando’s van het leger gaan aangifte doen tegen Defensie. Ze verwijten het ministerie dood door schuld na het ongeluk vorig jaar met hun collega in Ossendrecht. De aangifte volgt kort op het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), over het materieel van militairen in Mali.

Dit meldt het AD. Voor minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie, die zwaar onder vuur ligt door het rapport over Mali, is dit opnieuw een klap. In 2016 kwam een 35-jarige commandant om het leven bij een schietoefening in Ossendrecht.

De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en de commando’s hadden er dus niet mogen oefenen. Ook werden verzoeken om de schietbaan veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando’s. Opmerkelijk is dat Defensie al sinds 2014 wist dat het oefenterrein onveilig was, maar het ministerie greep niet in.

Kwaad op het ministerie

De commando’s die aangifte doen, zijn niet kwaad op de legertop, maar vooral op Den Haag.  Hun advocaat Michael Ruperti tegen het AD: ‘Daar lopen aanvragen steeds vast waardoor commando’s in gevaar worden gebracht.’ Als Defensie iets van geloofwaardigheid wil behouden, dan moet de minister aftreden, vinden de militairen: ‘Dat is ook een signaal naar de volgende minister dat het zo echt niet langer kan.’

Vernietigend rapport Mali

De stap van de commando’s volgt na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeluk met een mortiergranaat in Mali. Daar kwamen vorig jaar twee militairen bij om het leven, een derde raakte zwaargewond. De onderzoeksraad concludeerde dat het materieel van de militairen niet bestand was tegen de hoge temperaturen in Mali. Ook de nabestaanden van de slachtoffers in Mali stappen naar de rechtbank.

Het ministerie van Defensie wil graag met de commando’s om de tafel. ‘We begrijpen de onrust en gaan graag het gesprek aan om deze weg te nemen. De problemen bij het Korps Commandotroepen zijn bekend en gelden voor heel Defensie. Maatregelen zijn ingezet en er wordt gewerkt aan herstel. Dat heeft tijd nodig. De dood van een collega komt bij iedereen hard aan.’