Ophef over uitzetting Armeense moeder: ‘Ze loog voor asiel’

15 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
Protest tegen uitzetting Howick en Lili - bron:ANP

De vrouw uit Amersfoort die maandag met achterlating van haar kinderen is uitgezet naar Armenië, heeft leugens verteld in haar asielprocedure. Ze zou de rechters zand in de ogen hebben gestrooid door andere namen op te geven van haar en haar kinderen.

De moeder, Armina Hambartsjumian, vertelde dat ze uit buurland Azerbeidzjan kwam, maar Armenië zegt dat ze Armeens is en bevestigde haar identiteit, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Armeense moeder zette instanties op een dwaalspoor

Met de verkeerde namen probeerde ze de instanties op een dwaalspoor te brengen om zo uitzetting te voorkomen. Hambartsjumian zou de problemen dus zelf hebben veroorzaakt, schrijft de krant. Al in 2009 kreeg de moeder te horen dat ze terug moest naar het land van herkomst.

Haar kinderen Lili en Howick, die zij nu heeft achtergelaten op een onbekende plek in Nederland, zijn geboren in Rusland en waren acht jaar geleden nog kleuters. Volgens De Telegraaf wil de advocaat van moeder Hambartsjumian geen inzage geven in documenten rond de asielprocedures: ‘Mijn cliënt zegt dat ze nooit in Armenië is geweest,’ aldus Claire Maine. Maar later bleek dat toch wel het geval te zijn.

Toen hun identiteit was bevestigd, kregen de drie tijdelijke reisdocumenten voor mensen zonder paspoort. ‘Daar stonden heel andere namen van de kinderen in,’ zegt Wayne, hetgeen aanleiding was voor een kort geding tegen de uitzetting. Maar de rechter oordeelde dat Hambartsjumian ‘niet aannemelijk’ heeft gemaakt dat er onjuiste informatie op de documenten staat. En dus stond de politie vorige week op de stoep om de moeder en haar twee kinderen uit te zetten naar Armenië. De kinderen bleken echter ‘uit logeren’ en moeder weigerde hun adres prijs te geven.

Dijkhoff vindt Hambartsjumian zelf schuldig

Er ontstond gisteren ophef over de uitzetting naar Armenië, omdat de moeder werd uitgezet zonder haar kinderen. De activistische club Defence for Children sprong in de bres voor het gezin en ook Kinderombudsman Margrite Kalverboer bemoeide zich ermee. Volgens Kalverboer is de hele kwestie ‘gruwelijk’ en een beschaafd land onwaardig.

‘Het was haar eigen beslissing hen hier te laten,’ zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) in een eerste reactie.  Hij erkent dat het een ‘vervelende situatie’ is, maar acht Hambartsjumian zelf schuldig aan de gescheiden uitzetting. ‘De Armeense vrouw in kwestie heeft meerdere procedures gevoerd om in Nederland te blijven,’ aldus de VVD’er.

Verblijf was niet rechtmatig

In 2009 werd Hambartsjumian dus voor het eerst verteld dat zij niet het recht heeft in Nederland te blijven. ‘Al deze aanvragen zijn afgewezen waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten,’ zegt Dijkhoff.

De staatssecretaris: ‘De moeder heeft zelf de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. De gevolgen hiervan zijn uitvoerig met haar besproken. De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië.’