Onduidelijkheid: wist FvD van ‘NVU-infiltrant’?

27 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Baudet ontkent de samenwerking Foto: ANP

Forum voor Democratie zette begin dit weekeind een lid uit de partij, dat ook betrokken is bij de extreemrechtse organisatie NVU (Nederlands Volksunie). De NVU beweerde eerst dat de twee partijen samenwerkten, maar zegt nu alleen dat FvD-leider Thierry Baudet wist dat partijlid Alexander Goossens ook lid is van de NVU.

Constant Kusters, voorman van de organisatie NVU – die vaak in het nieuws komt vanwege extreemrechtse uitspraken van het bestuur en leden – beweerde eerder deze week dat zijn organisatie nauw samenwerkt met FvD. Hij zou daarvoor bewijs hebben geleverd aan het nieuwe medium De Kanttekening.

De methode-Baudet: eendagsvlieg of blijvertje?

‘Heksenjacht’

De bewijsstukken die De Kanttekening, van voormalig Zaman Vandaag-hoofdredacteur Mehmet Cerit, in handen heeft zijn screenshots van chats en e-mails. Ook zou FvD geld hebben overgemaakt aan de organisatie. Kusters zou het betalingsbewijs hebben laten zien.

Met kracht ontkent Forum voor Democratie – dat sinds de verkiezingen met twee zetels in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd – dat er sprake is van een samenwerking. De partij kwam vrijdagavond met een persbericht dat Goossens uit de partij is gezet vanwege zijn banden met NVU.

‘Kan deze heksenjacht nu eindelijk eens stoppen en kunnen we het over inhoud gaan hebben? Forum voor Democratie is een democratische vernieuwingsbeweging die de politieke luiken wil open gooien,’ zegt Baudet tegen The Post Online.

‘Baudet liegt’

In een interview met het AD zegt Kusters dat de verdediging van Baudet ‘grote onzin’ is. ‘Baudet wist gewoon dat Goossens ook NVU-lid was. Net zoals hij ook wist dat ik samen met twee andere NVU-leden in februari, vlak voor de verkiezingen, aanwezig was bij een FvD-bijeenkomst in café Dudok in Arnhem. Ik zat op de tweede rij.’

Bovendien zou Goossens een evenement hebben georganiseerd in Badhoevedorp voor FvD. Baudet geeft aan dat er wellicht sprake was van een vergissing. Volgens Kusters liegt Baudet over de situatie. Er zouden nog meer NVU-leden lid zijn van FvD. ‘Zelf heb ik op Baudet gestemd, ik voel me ideologisch met hem verwant,’ aldus Kusters.