Apeldoorn

Kabinet wil bezoek Turkse vicepremier aan Apeldoorn verbieden

07 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is niet welkom in Apeldoorn om de staatsgreep in Turkije te herdenken. Een bezoek van de bewindsman is niet gewenst, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezien de huidige relatie tussen Turkije en Nederland wil het kabinet voorkomen dat de vicepremier naar Nederland komt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Spanningen Turkije en Nederland

De Unie van Europese Turkse Democraten had Türkes uitgenodigd voor de herdenking van de mislukte coup van vorig jaar. Op 11 juli heeft de herdenking plaats, in het congrescentrum Orpheus in Apeldoorn.

De relatie tussen Turkije en Nederland staat op scherp, na de diplomatieke rel die begin maart plaatshad. Twee Turkse ministers probeerden naar Nederland te komen, om campagne te voeren voor een omstreden referendum over de uitbreiding van de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het kabinet ontnam de landingsrechten van het vliegtuig waarin minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu naar Nederland kwam. Toen minister van Familiezaken Fatma Kaya per auto aankwam in Rotterdam, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat zij tot ongewenst vreemdeling was verklaard. Kaya werd naar Duitsland begeleid, waar de minister vandaan kwam.

Herdenking van gruwelijke coup

Vorig jaar, op 15 juli 2016, probeerden militairen de regering van Erdogan af te zetten. Door ingrijpen van Erdogan – die moest vluchten van zijn vakantie-adres – werd de coup verijdeld.

Bij de staatsgreep vielen tussen de 270 tot 350 doden. Sinds de coup regeert Erdogan met ijzeren vuist: naar aanleiding van het onderzoek naar de staatsgreep werden tienduizenden ambtenaren ontslagen, en duizenden verdachten opgesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.