Jihadrapper Marouane B.: ‘Grote kans dat ik als martelaar sterf’

26 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Marouane B.

Hij ontkent de beschuldigingen van onthoofding en wil graag terug naar Nederland om zijn moeder weer te zien. Toch acht jihadrapper Marouane B. het nodig in een rap te dreigen met geweld: ‘Ik kom je hoofd eraf slachten.’

Opvallend nieuws vanuit Syrië: Marouane B. heeft weer een nummer geschreven, waarin hij rapt over gewelddadige plannen. Dat terwijl hij in een interview nog aangeeft ‘geen kip te kunnen slachten’.

Jihadisten in Nederland: zijn we wel voorbereid op terugkeerders?

‘We komen binnenvallen, het is een snelkraak’

Enerzijds probeert B. zich onschuldig voor te doen, hoewel hij wordt verdacht van onthoofding en zal worden vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie, zodra hij weer in Nederland is. Aan de andere kant toont de Arnhemse Syriëganger zich aan de wereld als een gewelddadige jihadist.

Het gaat volgens De Telegraaf om een ‘concrete bedreiging’. De krant kreeg het lied van de rapper te horen, waarin hij onder meer zingt: ‘F*ck je met mij, zal ik je hoofd eraf slachten, ik kom onverwacht als een f*cking inbraak. We komen binnenvallen, het is een snelkraak. Je ziet me niet, als een geest in het donker.’

Geen spijt

Naar aanleiding van een eerdere rap, gericht tot de moeder van B., bevestigde zijn advocaat dat de Syriëganger terug wil naar Nederland. B. vertrok in 2013 vrijwillig naar Syrië om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen.

Hij vertrok samen met vriend Robbin van D., die al snel terugkeerde. In 2014 speelde B. een rol in een propagandavideo van Islamitische Staat (IS). Nu de terreurgroep terrein en macht verliest, wil de jihadist terug.

Hoewel hij zelf koos voor de reis naar de door IS bezette gebieden, vraagt B. om medelijden en vergiffenis in zijn rap. B. heeft geen spijt, maar biedt wel zijn excuses aan aan zijn moeder, tegen wie de Syriëganger naar eigen zeggen vaak heeft gelogen.

Sterven als martelaar

Zijn terugkeer naar Nederland zal niet zomaar gaan, verklapt de jihadist. ‘Binnenkort zal ik deelnemen aan een groot offensief. Mijn commandant heeft me toestemming gegeven om daarna voor onbepaalde tijd op verlof te gaan naar Nederland, zodat ik mijn familie kan zien en mijn proces kan bijwonen. Er bestaat een grote kans dat ik als martelaar zal sterven.’