Groningen, de eerste rookvrije stad?

24 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Roken wordt misschien wel verleden tijd in Groningen Foto: ANP

Roken is binnenkort verleden tijd in Groningen. Dat is althans het plan van de organisatie ‘Groningen Rookvrij’.

Verslavingsarts Robert van der Graaf zette in november het initiatief Groningen Rookvrij op. De voorbeeldfunctie van ouderen voor jongeren is door roken in het geding. Ouderen horen het goede voorbeeld te geven en daar hoort roken niet bij.

Lees verder – het nieuwe roken: nu mét steun uit de tabaksindustrie

Niet meer roken bij RUG

Volgens Van der Graaf beseffen we onvoldoende dat kinderen makkelijker verslaafd raken als zij anderen zien roken. Bij veel jongeren leidt het zien van rokende ouderen ertoe dat zij denken dat roken normaal gedrag is. Het is daarom Van der Graafs streven om de stad rookvrij te krijgen.

Groningen is al aardig op weg, diverse speeltuinen en scholen zijn inmiddels rookvrij. Ook in het hoger onderwijs wordt roken ontmoedigd. Vanaf dit jaar mag er bij de entree van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen niet meer worden gerookt.

Van der Graaf is blij met deze ontwikkeling. Het doel van ‘Groningen rookvrij’ is dat uiteindelijk niemand meer rookt en ‘dus niemand meer ziek wordt van het roken’.

Roken in cijfers

Roken blijft vooralsnog een groot landelijk probleem. Volgens RTL Nieuws rookt een kwart van de bevolking en groeien 810.000 kinderen op in een gezin waarin wordt gerookt. Wel wordt er minder gerookt dan vroeger. Het CBS deed afgelopen jaar onderzoek naar het verband tussen roken en opleidingsniveau. Onder hoogopgeleiden is het aandeel rokers sinds 1989 gehalveerd, onder laagopgeleiden rookt ongeveer 25 procent minder.

Overigens is Groningen niet de eerste stad waar roken aan banden wordt gelegd. In New York is het roken op drukke pleinen als Times Square en in bepaalde parken niet toegestaan. Het doel? Mensen van het roken afhelpen.