islam

‘Buurten geteisterd door ramadanrellen na avondgebed’

02 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Een golf aan vernielingen in Haarlem en Hilversum wordt veroorzaakt door vastende moslims, zeggen buurtbewoners en moskeegangers. Gemeenten staan machteloos en weigeren in sommige gevallen de incidenten te koppelen aan de ramadan.

Dat meldt althans De Telegraaf. De krant bericht over buurtbewoners die alarm slaan over relschoppers. De afgelopen week zijn Haarlem en Hilversum geteisterd door brandstichting en vernielingen. Het gaat vooral om Marokkaanse jongens die na het avondgebed massaal de straat op gaan.

‘Geen woorden, maar dadels’: zo gaat Nederland om met ramadan

‘Niet onnodig negatief geframed’

Vooral auto’s worden in brand gestoken. Vorig jaar was tijdens de ramadan sprake van geweld in Haarlem-Schalkwijk. Een moskeeganger zegt dat hij heeft geprobeerd een groep jongens tot rust te manen, maar dat het moskeebestuur dwarsligt.

Gemeenten willen de incidenten niet aan de ramadan koppelen. Wat Schalkwijk betreft zegt een gemeentewoordvoerder tegen De Telegraaf dat Haarlem ‘wil voorkomen dat Schalkwijk negatief wordt geframed  bij onderwerpen waarbij dat niet ter zake doet’.

Ouders hebben besloten te patrouilleren, om vernielingen te voorkomen. Vorig jaar waren de meeste incidenten op de avond dat de ouders geen oogje in het zeil hielden.

Ook onrust in Hilversum

De Gooi- en Eemlander bericht over schade aan auto’s in Hilversum. Deze week is zeker drie keer aangifte gedaan. ‘Ik mag niet hardop denken, maar ik doe het toch. Natúúrlijk heeft dit alles te maken met de ramadan,’ zegt een buurtbewoner wiens Opel Corsa werd omgegooid.

De buurt  werd vorig jaar ook geteisterd door geweld. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes legde toen een verband met de ramadan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.