Aangehouden jongens waren bekenden van Romy en Savannah

06 juni 2017Leestijd: 2 minuten
De politie vermoedt vooralsnog dat de zaken Romy en Savannah op zichzelf staan - Foto's: ANP/Facebook

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag aanhoudingen verricht in de onderzoeken naar de dood van de 14-jarige meisjes Savannah Dekker en Romy Nieuwburg. In beide gevallen gaat het om een minderjarige verdachte.

In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken is in de nacht van 4 op 5 juni  een 14-jarige jongen uit Lunteren aangehouden. Dinsdag blijkt dat Romy en de jongen elkaar kenden. Een vriend van hem had twee jaar geleden enige tijd verkering met het meisje. Ze maakten samen video’s en deelden die op YouTube.

Daarnaast is de verdachte bevriend met een jongen die op de J.H. Donnerschool zit. Dat is dezelfde school als waar Romy vrijdagmiddag om 3 uur voor het laatst werd gezien. Maar de jongen zelf zou niet met Romy op school hebben gezeten, aldus verklaringen van de directeur van de Donnerschool. Romy werd vrijdagnacht dood aangetroffen in een sloot in Achterveld.

En in het onderzoek naar de dood van Savannah uit Bunschoten is zondagnacht een 16-jarige jongen uit gemeente Den Bosch aangehouden. Hij kwam met haar in contact via sociale media. Eerder werd de hoop gehouden dat ze nog leefde, en zich met de verdachte ergens schuilhield. Daar waren destijds aanwijzingen voor. Het is in beide zaken nog niet duidelijk wat er precies is voorgevallen.

Geen verband

De politie zegt wel met enige zekerheid dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben, ondanks het feit dat de lichamen op slechts 20 kilometer afstand van elkaar werden aangetroffen.

2017-06-05 08:07:04 Locatie vondst lichamen vermiste meisjes Savannah Dekker uit Bunschoten en Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. ANP INFOGRAPHICS
De lichamen van Savannah Dekker uit Bunschoten en Romy Nieuwburg uit Hoevelaken werden zo’n 20 kilometer van elkaar gevonden – Bron: ANP Infographics

Het veertienjarige meisje Savannah Dekker uit Bunschoten was al sinds donderdag vermist. Zondagavond werden de ergste vermoedens bevestigd: het lichaam dat eerder op de dag werd gevonden, bleek van haar.

Een toevallige passant vond het lichaam aan het begin van zondagmiddag in een sloot bij  industrieterrein De Kronkels in Bunschoten, en waarschuwde de politie. Savannah werd donderdagavond voor het laatst levend gezien.

‘Jonge mensen moeten bij elkaar blijven’

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten roept inwoners van zijn gemeente naar aanleiding van de zaak op extra alert te zijn op waar hun kinderen heengaan en met wie ze in contact staan.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

‘Jonge mensen doen er goed aan zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen naar meer verlaten plaatsen te gaan. En voor iedereen blijft gelden: meld verdachte situaties direct bij de politie en blijf goed zorgen voor elkaar!,’ aldus Van de Groep in een videoboodschap op YouTube.

De politie heeft twee aparte rechercheteams op de zaken gezet, die onderling zo nodig wel informatie met elkaar uitwisselen. Een aantal scholen in de regio hebben hun leerlingen geadviseerd om niet alleen te fietsen, maar in groepjes te reizen.