Nederland gewaarschuwd na enorme cyberaanval

12 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Met ransomware gijzelen hackers een computer en vragen ze op afstand om geld - Foto: AFP

Verschillende ziekenhuizen in Groot-Brittannië zijn vrijdag getroffen door een grootschalige cyberaanval. Medewerkers werden van hun computers afgesloten. Ook in Nederland worden computergebruikers gewaarschuwd.

In Groot-Brittannië moesten de ziekenhuizen afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen door de aanval, meldt het Britse National Health Service (NHS).

‘We hebben een noodplan in werking gesteld om ervoor te zorgen dat de veiligheid en het welzijn van de patiënten is gewaarborgd,’ aldus een NHS-woordvoerder.

Pop-upbericht

Ziekenhuismedewerkers meldden op hun computers een pop-upbericht te hebben gekregen, dat gebruikers vroeg om 300 dollar te betalen om weer toegang te krijgen tot hun pc’s. Het lukte hen niet langs dit bericht te komen. Ook in Spanje werden bedrijven getroffen door de aanval. De Britse premier Theresa May benadrukt in een verklaring dan ook dat niet alleen de NHS doelwit is geweest: ‘meerdere landen en organisaties zijn slachtoffer geworden van de aanval,’ aldus May.

Hoe beschermt u uw computer tegen ransomware? Lees het hier >2014-08-07 17:04:12 ALKMAAR - Computerdata op het scherm van een laptop. Een Russische bende blijkt de grootste verzameling internetgegevens zoals namen, wachtwoorden en e-mailadressen te hebben aangelegd die ooit is ontdekt. De bende zou ongeveer 1,2 miljard namen en wachtwoorden en meer dan 500 miljoen e-mailadressen hebben verzameld. ANP KOEN VAN WEEL

Het gaat om een computervirus dat bekend staat als ransomware, van het type Wanna Decryptor. Ramsomware versleutelt op afstand bestanden op computers en vraagt geld aan gebruikers om ze te ontsleutelen. Het gijzelt dus als een ware een computer, vandaar ook de naam.

Het bijzondere aan deze ransomware is dat er bovendien actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

Ook mogelijk in Nederland

De golf aan besmettingen met ransomware, software die computers ‘gijzelt’ door bestanden te versleutelen, gaat vermoedelijk ook slachtoffers maken in Nederland, zegt Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox IT. In de software die wordt gebruikt is ook een Nederlands taalpakket aangetroffen. Vooralsnog zijn er volgens Prins geen besmettingen in Nederland.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt Nederlanders extra alert te zijn. Het NCSC waarschuwt dat er een ‘grote internationale ransomware-campagne’ actief is. Het centrum vraagt bedrijven en werknemers extra op te letten bij het openen van e-mail vanuit ‘niet-vertrouwde bronnen. Er is een waarschuwing uitgestuurd naar de ‘vitale sectoren’, zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening. Ook ziekenhuizen zijn in dit specifieke geval gewaarschuwd.