Advocaten perplex van uitspraken Teeven

18 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Teeven wilde met de bezuinigingen zijn wens om meer verdachten op te sluiten doordrukken - Foto: ANP

Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de toorn van Nederlandse strafrechtadvocaten gewekt. Hij deed deze week een paar opvallende uitspraken over bezuinigingen die hij tijdens zijn ambtsperiode doorvoerde.

In een interview met De Groene Amsterdammer zegt Teeven dat hij heeft bezuinigd op de advocatuur om meer verdachten achter slot en grendel te krijgen.

‘Andere manier, zelfde effect’

Hij wilde dat doel naar eigen zeggen eigenlijk bereiken door minimumstraffen in te voeren, maar kreeg dat niet geregeld met coalitiepartner PvdA. ‘Toen heb ik me toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken.’

Teeven doet er nog een schepje bovenop en zegt er niet wakker van te liggen als mensen ten onrechte in voorlopige hechtenis zitten. Hij doelt daarbij op mensen die worden verdacht van geweld tegen hulpverleners en politieagenten. Die zitten soms langer vast dan nodig is om grondig onderzoek te kunnen doen. Volgens Teeven gaf hij met zijn maatregelen gehoor aan een roep uit de samenleving om meer veiligheid en strengere straffen.

‘Aantasting van de rechtsstaat’

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten reageert verbolgen. ‘Onverteerbaar dat bezuinigingen niet uit financiële noodzaak werden en worden doorgevoerd, maar zijn ingegeven door de wens te voorkomen dat een advocaat naar behoren zijn of haar werk kan doen.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Nederlandse Orde van Advocaten noemt het ‘ontluisterende uitspraken’. ‘Teeven toont publiekelijk de echte reden voor forse bezuinigingen op de advocatuur: als oneigenlijk middel voor criminaliteitsbestrijding. Het afknijpen van de verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtsstaat.’ Algemeen deken Bart van Tongeren pleit er zelfs voor dat de 85 miljoen euro aan bezuinigingen die nog op stapel staat, moet worden stopgezet.

In een korte reactie laat Teeven weten dat er niks klopt van wat er in het stuk staat. Naar eigen zeggen zou hij zelfs niet eens een interview aan De Groene Amsterdammer hebben gegeven.