Gevangenis moet smokkel beter bestrijden, zegt Inspectie

18 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van de gevangenis in Zoetermeer, die vorig jaar voor een deel dicht ging - Foto: ANP

Drugs, telefoons en zelfs wapens zijn in de gevangenis volop aanwezig. In het rapport Binnen de muren niet toegestaan pleit de Inspectie Veiligheid en Justitie van het ministerie van V en J, voor een effectievere aanpak van contrabande.

Gevangenissen zijn nog net niet zo lek als een mandje, maar via bezoek en corrupt personeel kunnen gedetineerden met geld vrij eenvoudig beschikken over soft- en harddrugs, alcohol, mobieltjes, usb-sticks en wapens.

Achterhaalde technologie

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet alles om de smokkelwaar buiten de deur te houden: hoge hekken, camera’s, detectiepoortjes, celinspecties, fouilleeracties, urinecontroles en de inzet van drugshonden. In 2015 speurden de honden in totaal 3,9 kilo drugs op.

Voor haar rapport bezocht de Inspectie zeven penitentiaire inrichtingen verspreid over het land, in Heerhugowaard, Veenhuizen, Almere, Zutphen, Nieuwegein, Ter Peel en Middelburg. Het is moeilijk de smokkel te voorkomen, concludeert het rapport. Dat komt door tijdgebrek, maar ook door achterhaalde technologie.

Bodyscans, zoals op Schiphol

Telefoons bijvoorbeeld zijn steeds kleiner en van kunststof, waardoor ze zonder probleem door de detectiepoortjes komen.  Sinds kort heeft DJI de beschikking over speciale telefoonhonden.

Die ruiken een verstopte mobiel moeiteloos, ook als die niet in gebruik is. De detectiepoortjes ‘zien’ niet alles. Optie is plaatsing van bodyscans zoals op Schiphol. Die kunnen ook inwendig verstopte voorwerpen aan het licht brengen.

Verraden

Vermogende criminelen proberen door omkoping van personeel allerlei smokkelwaar binnen te krijgen. In 2015 constateerde DJI 104 ‘daadwerkelijke integriteitsschendingen’. Probleem is dat personeelsleden elkaar niet snel verraden. In de gevangenis gaan ‘grote jongens’ vaak ongestraft door met hun ‘zaken’. De Inspectie constateert dat de aanpak van dit voorgezet crimineel handelen in detentie voor verbetering vatbaar is.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De bezuinigingen op het gevangeniswezen hebben hun limiet bereikt. ‘Verdergaande bezuinigingen of inperkingen zouden de bestaande balans tussen veiligheid en bejegening kunnen verstoren’.  Het rapport van de Inspectie verschijnt donderdagochtend.