Ebru Umar wint Pim Fortuynprijs bij herdenking Rotterdam

06 mei 2017Leestijd: 2 minuten
‘Ik werd maandagochtend gebeld door mijn buurman die vertelde dat mijn huis met grof geweld is opengebroken,’ zegt Umar - Foto: ANP

Columnist Ebru Umar heeft de Pim Fortuynprijs gekregen. Dat is zaterdag in Rotterdam bekendgemaakt tijdens een herdenking van de op 6 mei 2002 doodgeschoten politicus.

Umar krijgt de prijs voor ‘haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten, alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien ook voor haar privéleven,’ aldus het juryrapport.

Gedachtegoed van Fortuyn

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Pim Fortuynprijs is een onderscheiding voor opiniemakers, politici of bestuurders die het gedachtegoed van Fortuyn het best uitdragen. Umar mocht afgelopen jaar enige tijd Turkije niet uit, nadat ze op sociale media kritiek had geuit op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze werd in april aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. In mei 2016 zette ze weer voet op Nederlandse bodem. Umar schrijft columns voor de gratis krant Metro, waarin ze geregeld Turkse Nederlanders die staan te juichen voor Erdogan scherp kritiseert.

Twee jaar geleden won Elsevier-blogger Afshin Ellian de prijs. Het was toen de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt. De geboren Iraniër ‘weet uit eigen ervaring wat het is om te leven onder een meedogenloze islamitische cultuur. (…) Ellian combineert zijn intellectuele bagage en moed met een bijzonder scherpe pen en oog voor de zorgwekkende realiteit,’ luidde het juryrapport. Een jaar later kreeg schrijver Leon de Winter de Pim Fortuynprijs.