Telegraaf: ‘Politie zwijgt over asielcijfers’. Politie ontkent

29 april 2017Leestijd: 2 minuten
De krant kreeg naar eigen zeggen een exclusief interview met Erik Akerboom aangeboden - Foto: ANP

De Nationale Politie heeft geprobeerd het achterhouden van cijfers over criminaliteit door asielzoekers uit De Telegraaf te houden. In ruil zou de krant ander nieuws krijgen van de politie.

Ook zou de krant ‘als kers op de taart’ een exclusief interview met korpschef Erik Akerboom krijgen, bericht De Telegraaf zaterdag.

Geen artikel over asielcijfers

Het andere nieuws dat de krant als worst werd voorgehouden zou bijvoorbeeld zijn de ‘aanpak van zakkenrollers uit veilige landen, en uitgeprocedeerde asielzoekers die het land weigeren te verlaten en onderduiken in de illegaliteit’. De krant zelf spreekt van een ‘zwijgdeal’.

Voorwaarde zou zijn dat De Telegraaf niet zou schrijven over fouten die de politie had gemaakt in de behandeling van een WOB-verzoek naar cijfers over criminaliteit onder asielzoekers. Aanvankelijk zou de politie hebben gezegd dat de gevraagde informatie niet bestaat. Daar kwam de politie vervolgens op terug, maar verstrekte de informatie alsnog niet, met als reden opsporingsbelang.

‘Fouten rechtzetten’

De politie gaf vrijdag in een verklaring toe dat er een ‘inschattingsfout’ is gemaakt in de behandeling van het WOB-verzoek en dat er intern opnieuw naar gekeken wordt. Zaterdag erkende een woordvoerder van de politie dat hij zich kan voorstellen dat bij de krant ‘de indruk is ontstaan’ dat de politie een deal probeerde te sluiten. Hij betreurde dat.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Maar van een ‘zwijgdeal’ is volgens de politiewoordvoerder geen sprake. Volgens hem wilde de politie de fout ‘slechts rechtzetten’ door ander nieuws uit het asieldossier aan te bieden. Een exclusief interview met Erik Akerboom zou nooit zijn aangeboden. De woordvoerder benadrukt dat het ‘andere nieuws’ ook na het artikel van zaterdag nog steeds beschikbaar is voor de krant.

Hoofdredacteur Paul Jansen blijft bij zijn verhaal. ‘De politie is in deze kwestie niet erg geloofwaardig. Eerst werd gelogen over het bestaan van cijfers rond asielcriminaliteit. Nu worden weer onwaarheden verteld over pogingen om publicatie in De Telegraaf  te voorkomen. Ik vind het een aanfluiting. De politie moet betrouwbaar en transparant zijn.’