Verkiezingsnieuws: Ploumen toch de Kamer in

17 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Ondanks het enorme verlies van PvdA zit demissionair minister Lilianne Ploumen het komende termijn toch in de Kamer. De PvdA’er kreeg genoeg voorkeursstemmen: ‘Een eer.’

Ploumen stond op de tiende plek op de lijst van de PvdA, die uiteindelijk maar genoeg stemmen ontving voor negen zetels. De populaire demissionair minister komt toch in de Kamer, omdat ze genoeg voorkeurstemmen heeft ontvangen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voorkeursstemmen en voorkeurszetels

Haar intrek in de Kamer gaat ten koste van William Moorlag, de oorspronkelijke nummer negen op de lijst van de PvdA. Ook Maurits von Martels, CDA-wethouder die oorspronkelijk op nummer 44 op de lijst van de christendemocraten stond, komt in de Kamer.

In 2012 was het CDA-politicus Pieter Omtzigt die als enige Kamerlid met voorkeursstemmen een zetel verdiende. Zijn situatie was toen vergelijkbaar met die van Moorlag nu: hij stond op de onverkiesbare 39e plek.

Door de uitslag worden er nog wat zetels verdeeld. De Partij van de Dieren mag de laatste restzetel houden: de partij van Marianne Thieme kreeg genoeg stemmen. Ook de partij 50Plus hoopte kans te maken op de zetel.

Verkenner snel bij Klaver

En demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid spreekt maandag met de lijsttrekkers over de formatie. Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde Schippers donderdag na de verkiezingen als verkenner aan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Normaal gesproken beginnen de formatiegesprekken direct, maar de leiders van de politieke partijen vroegen aan Schippers te wachten tot na het weekend: ze moesten bijkomen van een lange campagne. Nadat Schippers met Rutte spreekt, de leider van de grootste partij, zal zij rond de tafel gaan met Jesse Klaver: GroenLinks was de grote winnaar van de verkiezingen.

Daarna volgens Sybrand Buma (CDA) en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. Geert Wilders (PVV) staat Schippers als vierde te woord, waarna Roemer (SP) en Asscher (PvdA) volgen.