nederland

Hackers proberen Tweede Kamer te gijzelen

28 maart 2017Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer is gisteren getroffen door een aanval van ransomware. Dat bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer. De aanval lijkt afgeslagen. Inmiddels zijn er maatregelen genomen.

Het ICT-systeem van de Tweede Kamer is gisteren geïnfecteerd met software die computers ‘gijzelt’. Zogeheten ransomware blokkeert computers van afstand. Dat gebeurt als een gebruiker de foute sotware per abuis installeert, bijvoorbeeld door een onbekende bijlage te downloaden. De computer kan pas weer worden gebruikt, als de gebruiker de hacker betaalt, het liefst in bitcoins of andere moeilijk traceerbare valuta.

De stafdienst communicatie van de Tweede Kamer wil niets zeggen over welke maatregelen zijn genomen, omdat dit de veiligheid zou kunnen schaden. De mail van de parlementariërs werd prompt geblokkeerd, en het werd ze ontraden om bijlagen te downloaden.

Aanval is afgeslagen

Vanmorgen is de aanval afgeslagen, meldt weblog Tweakers. De ICT-dienst van de Tweede Kamer heeft afgelopen nacht een back-up teruggezet, waardoor de servers weer naar behoren functioneren.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven bevestigt via Twitter de aanval op de Tweede Kamer. Verhoeven vindt dat dit incident aanleiding moet zijn om cyberveiligheid op de politieke agenda te zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.