Salafisten Geleen trainen met nep-kalasjnikovs

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Airsoft-complex in Rusland. Het realistische schietspel zou vaak worden gebruikt door jihadisten Foto: AFP

Het bestuur van een salafistische moskee in Geleen zou hebben getraind op gevechtssituaties met nepgeweren. De moskee wordt onderzocht door justitie, onder meer vanwege mogelijke banden met Islamitische Staat (IS).

Bestuursleden en bezoekers van de moskee trainden de afgelopen jaren meermaals gevechtssituaties. Ze maakten gebruik van een trainingscomplex dat ‘airsoft’ aanbiedt, een realistisch schietspel in de bossen. Volgens de eigenaar van het complex hadden de salafisten bovendien een duidelijke voorkeur: ze trainden het liefst met kalasjnikovs, meldt De Telegraaf.

Witwassen door moskeebestuur: waarom de geldstromen van belang zijn

Onderzoek naar moskee

De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vonden in februari een imitatiewapen bij de Al Houda-moskee in Geleen. Het is onduidelijk of de moskee papieren bezit van het wapen.

Al langer onderzoekt de politie praktijken van de Al Houda-moskee. Het bestuur zou meermaals hebben geoefend op het oefenterrein in de Ardennen. Volgens de advocaat van verdachte bestuurders hebben zijn cliënten niets kwaads in de zin: ‘Spelen op een airsoft-terrein is ook niet strafbaar.’

Airsoft-complexen in de Ardennen zijn zeer populair. Blijkbaar vallen de terreinen ook bij jihadisten in de smaak: de realistische wapens zijn door een Belgische jihadist al eens gebruikt voor propagandamateriaal.

Zorgen over Al Houda

De moskee is niet bepaald onomstreden. Al sinds april 2016 zijn er zorgen over de financiering van Al Houda. De moskee zou direct worden gefinancierd met geld uit de Golfstaten, zo vreest burgemeester Sjraar Cox van Geleen. Een groep gematigde moslims heeft zich afgesplitst van het ultraconservatieve moskeebestuur, toen leden van het bestuur leken te radicaliseren.

In februari stelden PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Machiel de Graaf (ook PVV) Kamervragen over de moskee aan PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De PVV-politici riepen Asscher op de moskee per direct te sluiten.