Henk Krol (50Plus) loopt weer eens te goochelen met cijfers

09 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Krol rust even uit op campagne in Amsterdam-Noord - bron:ANP

50Plus-leider Henk Krol presenteerde woensdag met veel aplomb een ‘revolutionair plan’ waarin de inkomens van ouderen worden gekoppeld aan de salarissen van politici. Die moeten maar eens voelen wat koopkrachtverlies betekent. Krols koopkrachtcijfers blijken gebaseerd op drijfzand.

‘Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn ouderen er meer dan 30 procent op achteruit gegaan in vergelijking met de werkenden,’ zei Krol in Middelburg bij Omroep Zeeland. Soortgelijke uitspraken deed de 50Plus-voorman begin februari in tv-programma Buitenhof.

Volgens Krol hebben de mensen die tien of twintig jaar geleden met pensioen gingen, flink ingeleverd. Dinsdag publiceerde het CBS een rapport waaruit juist blijkt dat het vermogen van 65-plussers fors is gestegen. Zij zijn er de afgelopen twintig jaar meer op vooruitgegaan dan een gemiddeld huishouden. De arme 65-plusser sterft uit. Krol was zacht gezegd niet blij met deze boodschap. Hij vindt dat het CBS is ‘misbruikt’ in deze verkiezingscampagne. Maar zijn Krols eigen koopkrachtcijfers wel zo zuiver?

Starters krijgen snel meer salaris

Nee, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen Elsevier.nl: ‘Wat Henk Krol doet, is verschillende levensfases met elkaar vergelijken. Het is normaal dat ouderen er minder in koopkracht op vooruitgaan dan werkenden.’ Van Mulligen wijst erop dat starters, mensen die net zijn gaan werken, er relatief snel salaris bij krijgen.

‘Als je net begint met werken, ga je carrière maken. Dan krijg je er soms wel 10 procent per jaar bij. Werkenden die rond de 55 jaar zijn, verdienen in de meeste gevallen het meest. Als je dan ruim tien jaar later de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, ga je er in inkomsten op achteruit. Dan daalt dus ook je koopkracht,’ zegt de CBS-hoofdeconoom. Dat pensioen stijgt o0k niet meer, in tegenstelling tot de lonen van werkenden. De cijfers van het CBS over de koopkracht zijn berekend over de periode 2000 tot 2015.

Een nieuw 50Plus-plan

Gisteren kwam Krol met een naar eigen zeggen ‘revolutionair plan’. Hij wil dat politici zelf gaan voelen wat het betekent als je er jarenlang niet op vooruitgaat. Krol vindt dat de salarissen van ministers, staatssecretarissen en andere politici moeten worden gekoppeld aan de koopkracht van ouderen. ‘Zij erop achteruit, dan de politici ook,’ zegt een woordvoerder van 50Plus tegen Elsevier.nl. De politici moeten voelen wat het betekent om zo veel koopkracht te verliezen. En als de koppeling niet van de grond komt, dan in elk geval geen verhogingen meer van de salarissen van politici totdat de 30 procent achterstand van ouderen is ingelopen.

Politici moeten het goede voorbeeld geven, vindt Krol. ‘Als politici zelf ervaren wat het betekent als je van koopkracht wordt beroofd, is de kans op een rechtvaardige politiek groter. Ik daag de andere partijen uit om nog voor de verkiezingen te antwoorden of ze dit voorstel steunen. Aan mooie praatjes hebben we niets. Geen woorden maar daden,’ aldus de 50Plus-leider.

Krol kwam de afgelopen weken in de problemen door ongelukkige uitspraken, versprekingen en onthullingen.