Jan Roos (VNL): ‘Kiezer mag me afrekenen op m’n rechte rug’

09 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Jan Roos (VNL). Foto: ANP

Jan Roos (40) was grafisch ontwerper, daarna journalist. Vanaf 2014 was hij campagneleider en woordvoerder van GeenPeil, dat het Oekraïnereferendum afdwong. Hij werd op 29 augustus 2016 de nieuwe leider van VNL.

Waarom bent u in de politiek gegaan?

Van jongs af aan ben ik al politiek geëngageerd. Volgens mijn ouders las ik toen ik al elf jaar was twee kranten per dag. Ik ben erg bezig met mijn land en zijn toekomst. De afgelopen 7 jaar heb ik als opiniemaker gewerkt voor verschillende media en heb ik geroepen wat er niet goed is aan Nederland en wat er beter kan. Ik vind dat je niet alleen moet lullen maar ook moet poetsen. Zeker na het Oekraïne-referendum had ik de smaak te pakken en kreeg ik de motivatie om nog meer te willen doen. Daarom heb ik de stap genomen om de politiek in te gaan.

Zeg in een regel waar uw partij voor staat?

VoorNederland staat voor vrijheid en de Nederlandse normen en waarden. We willen Nederland veiliger maken, lagere belastingen, minder immigratie en minder EU.

Wat is de misstand die u als eerste gaat aanpakken?

De politiek in Nederland werkt niet meer voor de eigen bevolking. Politici zijn nu vooral bezig met hun eigen carrière of hun aanstaande carrière in Brussel. Dit is goed te zien aan de afhandeling van de uitkomst van het Oekraïne-referendum.  Ik zit hier voor Nederland, daarom heten wij ook VoorNederland. De politiek moet weer voor de Nederlandse burger werken, niet voor Brussel.

 Waar wilt u per se meer geld voor

Simpel, dat gaat naar veiligheid. De politiek heeft defensie helemaal uitgehold. Als er bezuinigd moest worden, werd er weer een miljardje bij defensie afgehaald. Nederland trekt een grote broek aan als het gaat om internationale missies. De mensen die het daadwerkelijk moeten uitvoeren, kunnen we daarentegen niet meer bewapenen. Onze soldaten worden in goedkope Chinese pakken in Mali gedropt om de hobby van Koenders uit te voeren. Wij gaan uit van het gedachtegoed van Ronald Reagan: Vrede door kracht.

Waar bezuinigt u op als dat nodig is?

We stoppen in zijn geheel met ontwikkelingssamenwerking, dat is vier miljard euro. Het is een industrie voor zielige mensen. Wat je kan doen met onderontwikkelde landen is hen kennis en kunde brengen, niet alleen maar geld daarheen te sturen. Dat zie je nu aan de migratiecrisis vanuit Afrika. Al die miljarden aan ontwikkelingshulp hebben niet voorkomen dat miljoenen mensen op rubberen bootjes onze kant op willen komen.

Waar mag de kiezer u in 2021 op afrekenen?

Ik mag in 2021 afgerekend worden op mijn rechte rug. Als ik een beroepspoliticus ben geworden die in achterkamertjes alleen maar aan handjeklap doet voor mijn eigen carrière moet ik direct uit de Tweede Kamer verwijderd worden.