VVD slaat hardere toon aan over integratie en boerka

16 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers in Amsterdam - bron:ANP

Als het aan de VVD ligt, worden de eisen voor nieuwkomers aangescherpt. Het volgende kabinet moet ervoor zorgen dat mensen beter hun best doen als ze in Nederland willen blijven.

Dat betekent bijvoorbeeld dat migranten beter Nederlands dienen te spreken en een baan moeten hebben om te kunnen slagen voor het inburgeringsexamen, blijkt uit de VVD Integratie Nota die de grootste regeringspartij donderdag presenteert.

In azc kennismaken met Nederlandse kernwaarden

Het Nederlanderschap moet worden verdiend, vindt Kamerlid Malik Azmani. ‘Het Nederlanderschap moet je zien als een kroonjuweel, als een kers op de taart. Daar moet je dus wel je best voor doen,’ zegt hij volgens De Telegraaf. Het Nederlanderschap kun je pas krijgen na tien jaar. Nu is dat vijf jaar, maar de Tweede Kamer wil dat oprekken naar zeven.

De VVD pleit verder voor een strikter en strenger inburgeringsexamen. Dat geldt al voor het land van herkomst: wie naar Nederland wil afreizen, zal in het buitenland al een basisexamen inburgering moeten afleggen. Voor mensen die hier asiel aanvragen, geldt dit niet, schrijft RTL Nieuws. Wel moeten ze in het asielzoekerscentrum ‘meteen kennismaken met de Nederlandse kernwaarden’.

Asscher deed niet voldoende

Het Nederlandse paspoort van een nieuwkomer kan alsnog worden ingetrokken als blijkt dat vijf jaar na uitreiking een misdrijf is begaan. Azmani oordeelt dat minister van Sociale Zaken (en de huidige PvdA-lijsttrekker) Lodewijk Asscher niet voldoende deed de afgelopen vier jaar.

‘Asscher had bijvoorbeeld aan gemeenten meer eisen moeten stellen over de uitvoering van het inburgeringsbeleid toen hij hen ook extra geld gaf vanwege de vluchtelingentoestroom,’ vindt het VVD-Kamerlid. ‘Daar is uiteindelijk iedereen mee gebaat, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.’

Burqa-verbod moet uitgebreid

De VVD slaat ook een steviger toon aan als het gaat om het dragen van boerka’s. Er moet volgens de partij een algeheel verbod komen op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. In dit kabinet kwamen de liberalen met de PvdA een verbod overeen dat geldt voor het onderwijs, de zorg, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer.

Azmani wil een stap verder: ‘Integreren betekent dat je je aanpast aan de maatschappij, aan haar normen en waarden. In onze samenleving vinden wij het van belang dat we elkaar open tegemoet treden.’