Praat mee (12): beledigen van groepen moet niet langer strafbaar zijn

26 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Vrouwe Justitia Foto: ANP

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat uw reactie achter onder aan het artikel en discussieer mee.

De stelling op zaterdag 25 februari luidt: ‘Belediging van groepen op grond van ras, godsdienst of geaardheid moet niet langer strafbaar zijn.’

Verruiming vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting moet volgens een aantal partijen worden verruimd. Daarom moet het beledigen van groepen niet meer strafbaar zijn, vinden onder meer VNL en PVV. De partijen werden ervan beticht alleen uit eigenbelang te handelen toen dit onderwerp werd besproken in de Kamer.

De fractie Bontes/Van Klaveren (VNL) diende een voorstel in om twee artikelen aan te passen in het Wetboek van Strafrecht. Groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie moeten uit het Wetboek, vinden de oud-PVV’ers. Toen de Kamer dit voorstel besprak, was Geert Wilders net veroordeeld in het ‘minder, minder’-proces, juist op grond van deze twee artikelen.

Het aanzetten tot geweld moet volgens de rechtse partijen wel verboden blijven.

CDA-leider Sybrand Buma en Alexander Pechtold, voorman van D66, verzetten zich hevig tegen het voorstel. Het zou volgens het CDA een ‘historische fout’ zijn.  ‘Nederlanders willen niet meer haatzaaiers, maar minder.’ Buma zegt dat het ontkennen van de Holocaust en het ‘rondlopen met nazivlaggen’ legaal zou worden en dat haatimams vrij baan krijgen om controversiële uitspraken te doen.

Veel linkse partijen willen niets weten van het voorstel. Volgens DENK zitten we in een ‘racismecrisis’. Deze aanpassing van de wet zou die crisis juist verergeren.

Wat vindt u? Moet de vrijheid van meningsuiting worden verruimd? Of moeten kwetsbare groepen juist beter worden beschermd? Laat het weten in uw reactie.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reactie en in extreme gevallen tot een blokkade.