Artsen reageren onthutst op uitlatingen Kuzu

23 februari 2017Leestijd: 1 minuut
DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu Bron: ANP

Met zijn uitspraak dat artsen ‘allochtonen sneller laten sterven’, doet Tunahan Kuzu de Nederlandse gezondheidszorg ‘onrecht’, zegt artsenfederatie KNMG.

KNMG-voorzitter René Héman kan zich in het geheel niet vinden in Kuzu’s uitspraken. Héman noemt de uitlatingen ‘verkiezingsretoriek’. Kuzu heeft bovendien geen bewijzen voor zijn beschuldiging. De artsenfederatie stelt open te staan voor kritiek en adviezen van buiten. Zo werkt het KNMG samen met diverse christelijke organisaties en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.

Stekker eruit trekken

Tijdens een livestream van DENK op Facebook noemde Kuzu ‘discriminatie en islamofobie’ de grootste uitdagingen voor Nederland. Naast discriminatie bij de politie en in het onderwijs, zou er ook sprake zijn van verregaande discriminatie in de medische wereld. Zo zouden artsen ouderen met een migrantenachtergrond sneller laten sterven.

In de livestream stelt Kuzu dat de taalbarrière voor oude allochtonen te groot is. Als een arts bijvoorbeeld zegt ‘knipper eens met de ogen’ en  de patiënt dat vervolgens, door gebrek aan taalkennis, niet doet, zou de arts sneller besluiten ‘de stekker eruit te trekken’.

Laster en smaad

Medisch deskundigen en politici reageren verontwaardigd op sociale media. Volgens sommigen is dit laster en smaad. Anderen zeggen dat het knipperen met de ogen nooit tot hersendoodbepaling kan leiden. D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt dat Kuzu bronnen, bewijzen en aangiftes moet tonen.