Henk Krol rommelde met ritten van zijn lease-auto

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Henk Krol: aardige man, maar wel met zweem van gedoe - bron:ANP

50Plus-lijsttrekker Henk Krol is in 2014 door de fiscus beboet, omdat hij over de jaren 2011 en 2012 geen sluitende registratie kon overleggen van de ritten die hij met zijn lease-auto had gemaakt.

Krol overlegde de fiscus wel een zogeheten reconstructie van de gereden kilometers, maar die werd door de fiscus niet vertrouwd en dus niet geaccepteerd als wettelijk bewijs, blijkt uit documenten die weekblad Elsevier in bezit heeft.

Verzuimboete van duizenden euro’s

De Belastingdienst wantrouwde Krols reconstructie omdat Krols Lexus, aldus de Belastingdienst, was bekeurd ‘op een aantal data en plaatsen, terwijl er op deze data volgens uw overzicht elders of in het geheel niet is gereden’. Krol kon zodoende in de ogen van de fiscus niet overtuigend bewijzen dat hij zijn lease-auto in beide jaren voor niet meer dan 500 kilometer voor privé-doeleinden heeft gebruikt.

Deze week in Elsevier een uitgebreid portret van de 50Plus-leider: rond aardige Henk Krol hangt de geur van gedoe en gesjoemel >2017-02-10 10:25:10 DEN HAAG - Henk Krol (50Plus) op het Binnenhof. ANP REMKO DE WAAL

Elsevier beschikt over documenten waaruit blijkt dat Krol hiervoor – naast naheffingsaanslagen – een ‘verzuimboete’ kreeg van 4.920 euro.  De fiscus bracht deze boete terug tot 40 procent van de totale naheffing. Gevraagd om een reactie hebben Krol en zijn advocaat Elsevier laten weten dat de boete later – ‘nadat de heer Krol in deze kwestie een uitgebreide toelichting aan de Belastingdienst had verstrekt’ – tot nihil is teruggebracht. Gevraagd om bewijs hiervan, kwam Krol met een algemene verklaring waarin hij verwijst naar de voor hem succesvolle afloop van de kwestie van vermeende subsidiefraude.

‘Pogingen om mij te beschadigen’

Krol: ‘Inmiddels is 50PLUS zeer succesvol in de opiniepeilingen en is het volop campagnetijd voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Kennelijk vinden sommigen daarin voldoende aanleiding om, ondanks deze drie onafhankelijke en overduidelijke uitspraken, door te gaan met pogingen om mij als lijsttrekker van 50PLUS te beschadigen. Ik constateer dat de beschuldigingen extreem veel aandacht in de media hebben gekregen in vergelijking met de werkelijke oordelen van Justitie en de rechters. De drie uitspraken zijn overduidelijk en 50PLUS en ik zullen aan verdere aantijgingen geen aandacht meer besteden.’

Krol werd bij de verkiezingen van september 2012 Tweede Kamerlid voor 50Plus. Daarvoor was hij directeur-grootaandeelhouder van de Best Publishing Group en hoofdredacteur van de Gay Krant. In een uitvoerig profiel dat Elsevier deze week van Krol publiceert, worden vraagtekens geplaatst bij Krols officiële cv op de website van de Tweede Kamer. Daarin staat dat hij van 1962 tot en met 1966 het gymnasium deed aan het St. Thomascollege in Venlo. Maar Elsevier vond een oude klassefoto van Krol waaruit blijkt dat hij in elk geval in 1965 op de hbs zat. Op vragen hierover van Elsevier gingen Krol en zijn advocaat niet in.