50Plus: alleen in kabinet als AOW weer 65 wordt

08 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Ouderenpartij 50Plus zet vol in op het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar. Alleen als dat lukt, wil de partij van Henk Krol meeregeren. Daarmee slinken de kansen op regeringsdeelname.

De pensioenleeftijd moet weer worden teruggebracht naar 65, vindt 50Plus al langer. Maar in een interview op Radio 1 zegt lijsttrekker Krol woensdag dat de AOW-leeftijd ‘een breekpunt’ is bij onderhandelingen met andere partijen. ‘50PLUS zal dit punt keihard spelen en na 15 maart niet loslaten.’ Krol zegt dat kiezers duidelijkheid van de politiek verdienen.

Regeringsdeelname lastig verhaal
Volgens Krol hebben andere partijen de afgelopen jaren laten zien dat ze niet echt begaan zijn met het lot van de ouderen in Nederland, door mee te werken aan een verhoging van de AOW-leeftijd. Vorig jaar steeg de AOW-leeftijd naar 65 jaar en 6 maanden, stapsgewijs wordt die verhoogd tot 67 jaar in 2021.

Door van de pensioenleeftijd een breekpunt te maken, slinken de kansen op regeringsdeelname van 50Plus. Alleen SP en PVV staan positief tegenover het plan om de AOW-leeftijd weer te verlagen. Een duur plan, wat volgens 50Plus deels wordt terugverdiend door hogere werkgelegenheid voor jongeren en minder ww-uitkeringen voor ouderen.

Pensioenplannen zijn zeer kostbaar
Een ander plan van 50Plus is om de rekenrente te verhogen. Oudere deelnemers in een pensioenfonds profiteren van zo’n verhoging van de huidige rekenrente, maar het pensioen van jongere generaties valt 30 procent lager uit, volgens het Centraal Planbureau. Staatssecretaris Jetta Klijsma (PvdA) vindt het een slecht plan.

Krol roept al tijden dat gepensioneerden de belangrijkste slachtoffers zijn van de economische crisis. ‘Ze worden gepakt’, zei hij afgelopen week nog in Buitenhof. De 50Plus-leider beweert dat ‘de koopkracht van pensionado’s al jaren stagneert’, al laten CBS-cijfers dat niet zien. Ouderen in Nederland zitten er relatief warmpjes bij, en de armoede is afgelopen jaar gedaald onder 65-plussers.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."