Zo willen Asscher en Roemer zich wapenen tegen rechts

21 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Asscher wil een links verbond voor meer vaste banen - Foto: ANP

PvdA-leider Lodewijk Asscher gaat in op de avances van SP-leider Emile Roemer. Asscher wil een ‘progressief verbond’ met de SP en GroenLinks aangaan, in ieder geval over de arbeidsmarkt.

SP-voorman Roemer is enthousiast, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver houdt de boot nog af, zegt Asscher zaterdag in een interview met het AD. De twee partijen hopen dat Klaver alsnog besluit zich aan te sluiten.

Sterker tegen rechts

Partijen die mee willen doen met het zogeheten stembusakkoord spreken af dat dit hun gezamenlijke inzet is voor de komende kabinetsformatie. Door samen te werken staan ze sterker tegenover rechtse partijen.

‘De onzekerheid over werk is heel groot. De VVD wil minder ontslagbescherming, eindeloos veel contracten en stoppen met de cao. Ik denk dat de 5 miljoen mensen met een vast contract dan slechter af zijn. Daarom moeten we als progressieve partijen voor de verkiezingen laten zien dat het ook anders kan.’

PvdA zeer onpopulair

Over de opstelling van Klaver zegt Asscher dat GroenLinks op dit onderwerp ‘een aantal keer van koers is veranderd. Zo waren ze in het verleden voor een kortere ww. Het is in het belang van heel links als er nu duidelijkheid komt.’

Hij ontkent dat hij uit strategisch oogpunt de samenwerking op links zou zoeken, gezien de enorme afname in populariteit van de PvdA de afgelopen tijd. In de peilingen is zijn partij de kleinste linkse partij.

De drie partijen samen kunnen volgens peilingen rekenen op 35 zetels: dat is evenveel als de PvdA-fractie nu in de Kamer heeft. ‘Dat is een gigantisch gezamenlijk probleem,’ zegt Asscher. Mocht de PvdA onverwacht toch groot worden, dan zal hij naar eigen zeggen alsnog de samenwerking aangaan op links.