Hogeschool Saxion gaat ‘studenten’ uit risicolanden weren

23 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Saxion in Enschede. Foto: ANP

Hogeschool Saxion gaat een quotum hanteren voor buitenlandse studenten uit vier risicolanden. Uit onderzoek van de school blijkt dat vooral mensen uit Bangladesh zich voordoen als student om relatief simpel aan een verblijfsvergunning te komen.

Vanaf heden accepteert Saxion elk jaar maximaal 10 studenten uit vier risicolanden: Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. Ook komt de hogeschool, gevestigd in Enschede, Deventer en Apeldoorn, met strengere toelatingseisen om een schifting te kunnen maken. De studenten uit risicolanden moeten een bepaald niveau Engels hebben en de onderwijskosten vooraf betalen, zo staat in de vernieuwde toelatingseisen.

Opeens honderden aanvragen uit Bangladesh
De maatregelen zijn bedoeld om misbruik met studentenvisums tegen te gaan. Saxion kreeg afgelopen jaar opeens 340 aanmeldingen binnen van studenten uit Bangladesh, schrijft studentenmagazine SAX. In 2015 was het nieuwe aantal studenten uit Bangladesh in heel Nederland nog 74, blijkt uit de meest recente cijfers van non-profitorganisatie EP-Nuffic.

Hogeschool Saxion vertrouwde het niet en startte een onderzoek.  ’Via de Immigratie & Naturalisatiedienst werd ons vermoeden bevestigd dat deze studenten niet allemaal naar Saxion komen om te studeren,’ zegt Chris van der Borne van het International Office. ‘Via een studie in het buitenland hopen ze hun eigen land te kunnen verlaten.’ Als buitenlandse studenten worden geaccepteerd, krijgen ze een tijdelijke verblijfsvergunning.

Illegaliteit in
Saxion maakte eerder al iets soortgelijks mee met een verhoogde instroom vanuit Nepal. De grote meerderheid van die studenten stopte voortijdig met de studie en verdween daarna van de radar. Mogelijk zijn die Nepalezen de illegaliteit ingegaan, stelt Van der Borne. ‘Het spreekt voor zich dat wij als Saxion hier niet op zitten te wachten. We zijn een onderwijsinstelling en geen luik om voet te krijgen op Europese bodem.’

De school noemt de gestelde maxima overigens geen ‘hard aantal’. Het is ‘een richtlijn waarmee we willen aangeven dat we selectief zijn en dat we niet iedereen zomaar toelaten’.

Op welke schaal studentenvisums in Nederland worden misbruikt, is onduidelijk. Onderzoek van de Onderwijsinspectie toonde in 2008 wel aan dat bij acht hogescholen buitenlandse studenten waren ‘verdwenen’. Het ging daarbij vooral om Pakistanen.