‘Blanke slavernij’: PVV-werknemers slepen PVV voor rechter

14 januari 2017Leestijd: 1 minuut
De medewerkers klagen over hoge werkdruk en pesten op de werkvloer van de Tweede Kamer - Foto: ANP

Twee medewerkers van de PVV spannen een rechtszaak aan tegen hun eigen partij. Ze zouden naar eigen zeggen zijn gepest op de werkvloer van de Tweede Kamerfractie, jarenlang niet beloond zijn voor gewerkte uren en stelselmatig zijn gedwongen tot het maken van overuren.

De twee werknemers spreken van ‘blanke slavernij anno 2016’, meldt het AD zaterdag.

Werkoverbelasting vastgesteld

Het duo spande los van elkaar procedures aan tegen de fractie van PVV-leider Geert Wilders. Ze claimend daarbij schadevergoedingen van tenminste 328.000 euro en 221.000 euro respectievelijk.

Bij een van de twee medewerkers hebben zowel een arbo-arts als een huisarts werkoverbelasting vastgesteld. Hun diagnose spreekt van ‘werkgerelateerde arbeidsongeschiktheid’ door ‘disproportionele druk’.

Arbeidsinspectie doet onderzoek

Als gevolg van hun klachten zijn er twee controles geweest door de arbeidsinspectie. Daarbij werd vastgesteld dat de arbeidstijdenwet wordt overtreden. De inspectie concludeerde dat ‘werktijden en werkzaamheden niet zijn vastgelegd’. De dienst gaat verder met het onderzoek en heeft nieuwe inspectierondes aangekondigd.

Het is niet de eerste keer dat de werkdruk bij de PVV wordt aangekaart. De voormalig woordvoerder van Geert Wilders, Michael Heemels, gaf eerder aan dat ‘stress en werkdruk’ zijn drank- en drugsgebruik aanwakkerden. Hij roofde uiteindelijk zelfs 176.000 euro uit de partijkas.  De PVV zelf heeft nog niet op de zaak gereageerd.