Dit is Elseviers Nederlander van het Jaar (video)

07 december 2016Leestijd: 2 minuten
Marcel Levi

Internist en bestuursvoorzitter van het AMC, Marcel Levi, is Elseviers Nederlander van het Jaar. Dat heeft het weekblad woensdag bekendgemaakt.

Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Dat laatste geldt zeker voor Marcel Levi (52). Hij heeft het AMC in Amsterdam de afgelopen zes jaar zo goed geleid, dat dat opviel in het buitenland.

Vanaf 1 januari 2017 is Levi bestuursvoorzitter van de verzameling ziekenhuizen in Londen die samengevoegd zijn onder de naam University College London Hospitals, een ziekenhuis van wereldfaam.

Uitzonderlijke carrière

Een uitzonderlijke overstap. Maar Levi is uitzonderlijk. Ook tijdens zijn bestuurlijke loopbaan bleef hij werken als internist en draait dit jaar met Kerstmis gewoon dienst op de poli Interne Geneeskunde. Voor de 25ste en laatste keer. En bovendien voerde hij uit wat hij in een interview met Elsevier in 2012 al aankondigde: hij stond afgelopen jaar anoniem een nier af. Dat is een persoonlijk offer van de eerste orde.

Dat alles maakt dat de redactie van Elsevier hem heeft uitgekozen om Nederlander van het Jaar 2016 te zijn.

Deze week in Elsevier een uitgebreid portret van de man die zichzelf ‘echt een ziekenhuismannetje’ noemt, volgens mensen die hem kennen ‘van de buitencategorie’ is, en wiens tempo voor niemand is bij te benen.vhvdwk-marcel-levi-amc-10_preview

Marcel Levi is de dertiende in een rij die in 2004 begon met Ayaan Hirsi Ali, Rijkman Groenink, de soldaat in Uruzgan, Joop van den Ende, Wouter Bos, Linda de Mol, de politicus, Mark Rutte, koningin Beatrix, Wim Pijbes, Ahmed Aboutaleb en Dafne Schippers.