Smalende reacties op verkiezing Trump, maar ook veel bijval

09 november 2016Leestijd: 3 minuten
Koenders en Rutte reageren op verkiezing Trump - bron: ANP

De Russische president Vladimir Poetin was een van de eerste wereldleiders die Donald Trump feliciteerde met zijn verkiezing tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Ook premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn gelukwensen overgebracht, de reactie van PvdA-minister Bert Koenders heeft een andere toon.

De premier wenst Trump op Facebook ‘van harte geluk met zijn uitverkiezing’. Koenders verwacht weliswaar dat de belangrijke samenwerking met de Verenigde Staten wordt voortgezet, maar dat hij het vooral eerst met eigen ogen wil zien.

‘We zullen hem beoordelen op zijn daden.’ Een felicitatie kon er niet vanaf. Integendeel, Koenders ging nog eens in op wat de Republikein de afgelopen tijd allemaal zei. ‘Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen.’

Deal with it

Voor VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke is de verkiezing van Trump een signaal aan Europa en Nederland ‘dat we veel meer voor onze eigen veiligheid moeten zorgen’. Deal with it, is zijn boodschap. De Amerikaanse president Barack Obama, die in januari het veld ruimt, heeft zijn opvolger al wel gelukgewenst. Dat gebeurde tijdens een ‘geweldig telefoongesprek’, zei Trumps campagneleider tegen tv-zender CNN.

‘Midas van Manhattan’ en president tegen alle verwachtingen. Lees het profiel dat Elseviers Rik Kuethe van Trump maakte hier >
Rik Kuethe

Maar het kan evengoed pijnlijk zijn geweest: Obama was in de aanloop naar deze verkiezingen erg, erg negatief over de Republikein. ‘Ongeschikt,’ zei de afzwaaiende president meermaals. De Franse ambassadeur in de Verenigde Staten maakte het bont door op Twitter te schrijven dat de wereld ‘voor onze ogen verkruimelt’. Toen hoon zijn deel was, verwijderde hij het berichtje met gezwinde spoed. Maar, zoals wel vaker, blijft op het internet vrijwel alles bewaard. Het Franse Front National is zeer te spreken over Trumps zege, en ook PVV-leider Geert Wilders jubelde. De Amerikanen pakken hun land terug!, was zijn reactie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft Trump een impliciete waarschuwing: ‘Duitsland en Amerika zijn met elkaar verbonden door waarden van democratie, vrijheid en respect voor de wet en de waardigheid van mensen, ongeacht hun kleur, religie, geslacht, seksuele oriëntatie of politieke voorkeuren,’ zei Merkel dinsdagmiddag in de Bondsdag in Berlijn. De samenwerking met Amerika kan volgens haar ‘alleen op basis van die waarden’ worden voorgezet.

Van der Staaij wil ‘hulplijn voor Clinton-adepten’

Rolling Stones-zanger Mick Jagger reageerde gevat op het nieuws van Trumps uitverkiezing. ‘Misschien vragen ze mij om You Can’t Always Get What You Want te zingen tijdens de inauguratie.’ SGP-leider Kees van der Staaij grapte dat hij ‘hulplijn voor Clinton-adepten’ in het leven wil roepen. Er zijn ook heel wat smalende reacties. Neem deze van de Schotse historicus William Dalrymple.

<script>” title=”<script>

De hele wereld lijkt intussen zijn reactie te hebben gegeven. Het wachten is alleen nog op Hillary Clinton, die wel met Trump belde, maar verder publiekelijk stil bleef. De teleurstelling zal groot zijn nu haar presidentiële droom in duigen is gevallen door Trumps eclatante overwinning.

<script>