Waarom het OM Geert Wilders ‘vol overtuiging’ vervolgt

16 november 2016Leestijd: 2 minuten
Donderdag kan Wilders een eis verwachten van het OM - bron:ANP

Het heeft er alle schijn van het een lang betoog wordt, het requisitoir van het Openbaar Ministerie in het proces rond Geert Wilders. In het requisitoir zet de officier van justitie de relevante feiten op een rij en brengt hij zijn mening omtrent de strafbare feiten naar voren.

Volgens officier van justitie Wouter Bos is er ‘vol overtuiging’ besloten tot de vervolging van de PVV-leider. Het OM is gebonden aan de wet, en heeft als drijfveer ‘een actieve bescherming tegen discriminatie’.

<script>” title=”<script>

Stilstaan bij de reacties op 'minder, minder, minder'

Dit proces over Wilders' uitspraken over 'minder, minder, minder' Marokkanen draait voor het OM om twee fundamentele waarden in de maatschappij. Dat is enerzijds de vrijheid van meningsuiting en anderzijds de bescherming tegen discriminatie. Bos erkent dat hiertussen spanning bestaat.

Uit de verhoren werd eens temeer duidelijk hoezeer de uitspraken van Wilders 'erin hebben gehakt,' aldus de officier van justitie. Bos stond lang stil bij alle reacties die het 'minder, minder'-betoog van Wilders hebben losgemaakt. 'Ook een paar PVV'ers vonden de uitspraken te ver gaan. In totaal stapten er acht uit de partij.'

Wilders vindt het een 'politiek proces'

Vanuit allerlei hoeken werd volgens Bos afkeurend en soms met afgrijzen gereageerd. Volgens de PVV-voorman gaat het om een politiek proces dat wordt gevoerd tegen de vrijheid van meningsuiting. Maar voor 'persoonlijke opvattingen' is geen plaats, zegt Bos.

Hij zei tevens de richtlijn van het college van procureurs-generaal te volgen. Daarin wordt gesteld dat eventueel martelaarschap of het uitbuiten van een voorbeeldfunctie geen reden is om niet te vervolgen. Het is volgens de officier van justitie niet de taak van het OM om af te wegen of deze zaak Wilders een podium geeft.

<script>

De aanklager zal gedurende anderhalve dag een 190 pagina's tellend requisitoir houden. Sorry voor dit lange betoog, sprak hij, 'maar dit vraagt om juridische precisie'. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM zal zijn eis naar verwachting donderdag naar buiten brengen.