Bij Oekraïnedebat krijgt Rutte meteen motie aan zijn broek

08 november 2016Leestijd: 2 minuten
Het is nog altijd onduidelijk wat Rutte nu met het referendum gaat doen - Foto: ANP

Terwijl de Amerikaanse verkiezingen in volle gang zijn, staat premier Mark Rutte dinsdagavond tegenover een verontwaardigde Kamer in een debat over de uitkomst van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Nog altijd is onduidelijk of en hoe Rutte de ‘nee-stem’ van het referendum gaat implementeren.

Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) diende onmiddellijk aan het begin van het debat al een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Er was op dat moment nog geen woord gesproken.

Motie was al bij voorbaat kansloos

‘Wij hebben geen enkel vertrouwen in dit democratie-hatende kabinet,’ zei Bontes daarbij. Hij is een fel tegenstander van ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne. Hij wilde ook direct een stemming over de motie, die eigenlijk toen al kansloos was. De motie heeft het dan ook niet gehaald: alleen de PVV en 50PLUS steunden hem.

‘Een poppenkast,’ was dan ook het oordeel van CDA-leider Sybrand Buma over de actie van Bontes. Uiteindelijk werd besloten om over de motie te stemmen wanneer alle partijen het woord hadden gevoerd.

De deadline voor Rutte om een beslissing te maken over het associatieverdrag is al een paar dagen verstreken. De Kamer had hem tot 1 november gegeven om met een oplossing te komen, maar hij moest om meer tijd vragen.

Rutte voert nog steeds koortsachtig onderhandelingen in Brussel

Het blijft onduidelijk welke gevolgen de nee-stem tegen het associatieverdrag nu in de praktijk gaat krijgen. Rutte probeert naar eigen zeggen in Brussel tot een oplossing te komen, om ‘recht te doen’ aan de nee-stem van het referendum uit april van dit jaar. Hij wil in Brussel onder meer voor elkaar krijgen dat het verdrag geen opstap is of recht geeft tot lidmaatschap van de EU, iets wat hem in eerdere onderhandelingen al niet lukte.

Politiek Den Haag moet de uitkomst van zijn onderhandelingen echter ook accepteren. D66-Kamerlid Kees Verhoeven geeft Rutte naar eigen zeggen ‘knarsetandend extra tijd’ om een oplossing te vinden. PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt dat nee echt nee is, en dat het verdrag dan nu ook niet geratificeerd moet worden. VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt het een slecht idee als het akkoord van tafel gaat, omdat vooral Rusland daarmee zou winnen.

CDA’er Sybrand Buma is eigenlijk voor het verdrag, maar zegt tegelijkertijd ook te vinden dat het kabinet de consequenties van het raadgevende referendum moet accepteren.