Wie zat achter anti-homoflyers? Turkse prediker verdacht

17 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto van het pamflet.

De politie heeft al meer dan 75 klachten ontvangen over de flyers met anti-homoteksten die het afgelopen weekend in Amsterdam werden verspreid. Hoewel de politie het nog niet bevestigt, wijzen signalen erop dat aanhangers van een beruchte Turkse prediker achter de flyers zitten.

De controversiële folder werd aangetroffen in een reeks brievenbussen in Amsterdam-West, en zorgde voor veel ophef. De schrijvers beweren onder meer dat ‘het aantal kinderen dat seksueel misbruikt wordt door homoseksuele ouders 29 procent is’. ‘De morele verantwoordelijkheid voor deze kinderen is van ons allemaal. Voor de komende generaties moeten alle moslims, christenen en Joden zich verenigen,’ staat in het pamflet.

Yahya is een pseudoniem van schrijver Adnan Oktar. Foto: WikiCommons

Ultraconservatieve prediker die Holocaust ontkent
De politie wil zich nog niet uitlaten over wie achter de flyers zit, maar de anti-homopropaganda lijkt het werk van volgelingen van de Turkse prediker Harun Yahya. Op Facebookpagina’s van Yahya-aanhangers staan citaten en afbeeldingen die ook in de pamfletten wordt gebruikt, meldt De Volkskrant.

De meeste likers van die pagina’s zijn Turken van Nederlandse afkomst. Ook de
pagina waarnaar op de flyer wordt verwezen zijn uitspraken van de prediker te vinden. Eerder verspreidden aanhangers van Yahya ook al propagandamateriaal in Amersfoort.

Populair onder westerse Turken
Harun Yahya is berucht om zijn ultraconservatieve, antisemitische en antiwesterse boodschappen. Zo gelooft Yahya, een pseudoniem van schrijver Adnan Oktar, niet in de Holocaust. Yahya is populair onder westerse moslimjongeren, die ook goede banden hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Yahya zegt geweld af te zweren. Kledingvoorschriften zijn een stuk gematigder dan bij extremistische moslims. Zo lopen veel vrouwelijke aanhangers in westerse kleding en dragen ze veel make-up.

Belangenorganisatie COC, die opkomt voor homoseksuelen, riep mensen op aangifte te doen als ze de bewuste flyer hebben ontvangen. Meer dan 75 mensen zochten ondertussen contact met de politie. De gemeenteraad bespreekt de kwestie volgende week donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan.