Onderzoek naar affaire ambassadeur in China

17 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Ambassadeur Ron Keller Foto: EPA/ANP

De Nederlandse ambassadeur in China, Ron Keller, is op non-actief gesteld. Hij is een seksaffaire aangegaan met een Chinese vrouw.

Dat meldt De Telegraaf. De vrouw werkt zelf op de Nederlandse ambassade. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een onderzoek in naar de ambassadeur, die het ambt in China nog minder dan een jaar bekleedt.

Positie kwetsbaar

drs. R. Keller. Moskou Russchie federatieInterview met oud-Turkije-ambassadeur Ron Keller: ‘De meeste Turken willen nog altijd lid worden van de EU’

Vorig jaar in december volgde hij Aart Jacobi op in Beijing als ambassadeur. Keller trouwde in 1991 met een Hongaarse vrouw, die hij ontmoette in Parijs. Maar volgens De Telegraaf is de diplomaat niet meer getrouwd.

De positie van de diplomaat zou door de affaire, met een inwoner van een land waar hij Nederland vertegenwoordigt, kwetsbaar zijn geworden. Keller wisselde naaktfoto’s uit met de vrouw, en ze zou hem een aantal keren hebben bezocht in zijn zwaarbewaakte residentie.

Ervaren diplomaat

Nadat de details over zijn affaire aan het licht kwamen, is Keller naar Nederland gehaald. De diplomaat wacht op nieuws maar de kans dat hij naar China kan terugkeren als ambassadeur, lijkt zeer klein.

Keller staat bekend als een zeer ervaren diplomaat. Hij werkte tussen 2013 en 2015 als Nederlandse ambassadeur in Turkije, en hij heeft ons land ook in Rusland en Oekraïne vertegenwoordigd. Daarvoor was hij de directeur-generaal Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken.