Zijlstra geeft meerderheid aan schrappen verbod op Koning beledigen

21 september 2016Leestijd: 2 minuten
Minister van Buitenlandse zaken Halbe Zijlstra - Foto: ANP

De VVD steunt het voorstel van D66 om het verbod op majesteitsschennis en de belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. Het betekent dat de initiatiefwet steun heeft van een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder ook de PvdA.

Eerder zei het kabinet geen haast te willen maken met het schrappen van het verbod op majesteitsschennis.

Zwaardere straf dan bij belediging van anderen

Wie de Koning opzettelijk beledigt, riskeert een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar of een boete, volgens artikel 111 uit het Wetboek van Strafrecht. Tussen 2000 en 2012 moesten zeventien mensen voor de rechter komen wegens majesteitsschennis. Vijf van hen werden veroordeeld, liet minister Ivo Opstelten (VVD) in 2013 weten. Zo werd een man uit Terneuzen veroordeeld in 2012 tot een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van koningin Beatrix.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het gedateerd dat het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Hoewel het verbod gedateerd klinkt, wordt het nog weleens ingeroepen. In juli werd een man uit Kampen veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen, waarvan zestien voorwaardelijk, voor het beledigen van koning Willem-Alexander.

Ook vorig jaar was er ophef rondom de activist Abdulkasim Al-Jaberi, die ‘Fuck de Koning, fuck de Koningin, fuck het koningshuis’ riep tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam. Hij werd hier uiteindelijk niet voor vervolgd.

Zijlstra vindt verbod ‘niet meer van deze tijd’

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen dat hij het wetsartikel ook ‘niet van deze tijd’ vindt, en zei hij de initiatiefwet van D66 te steunen.

‘Goed dat de VVD nu ook kleur bekent,’ reageerde Verhoeven. Volgens hem ligt de wet klaar voor behandeling in de Tweede Kamer. ‘Met de VVD is er nu een ruime meerderheid om een einde te maken aan deze uitzonderingspositie, waarbij op belediging van een staatshoofd een zwaardere straf staat dan op belediging van een politieman of ambulancebroeder,’ aldus Verhoeven.

De Algemene Beschouwingen worden dit jaar ook grotendeels gedomineerd door de discussie over Turkse Nederlanders. De inhoud van de Miljoennota is tot dusver amper aan bod gekomen.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman