OM: Syrische asielzoeker wilde zich aansluiten bij IS

26 september 2016Leestijd: 2 minuten
De man werd opgepakt op Schiphol. Foto: ANP

Een 24-jarige asielzoeker uit Syrië wordt vervolgd omdat hij plannen zou hebben zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Het Openbaar Ministerie (OM) zegt bewijs te hebben dat de man van plan was naar Syrië te reizen.

De man, Obeed A., werd al in mei dit jaar aangehouden op Schiphol, meldt het OM in Rotterdam. Bij zijn aanhouding bleek A. allerlei medicijnen en meer dan duizend euro contant geld in zijn bagage te hebben.

OM denkt dat A. zich wilde aansluiten bij jihad
Dat is niet het enige verdachte waar de politie op stuitte: op de telefoon van A. staan volgens het OM filmpjes en video’s die aantonen dat de man extremistische ideeën aanhangt. Op een van de foto’s zou zijn broer te zien zijn, als jihadist met een machinegeweer in zijn handen.

De Syrische asielzoeker wordt er door het OM van verdacht via Griekenland en Turkije naar Syrië te willen reizen. Daar zou hij zich hebben willen aansluiten bij terreurgroep IS, om aan de jihadstrijd mee te doen.

‘Hij mistte gewoon zijn familie,’ zegt advocaat
De advocaat van A., Paul Verweijen, zegt dat die verdenking niet klopt. Hij zou slechts tijdelijk hebben willen terugkeren naar zijn geboorteland, omdat hij ‘zijn familie miste’, vertelt hij tegen NOS. A. kwam in 2014 naar Nederland en vroeg met succes asiel aan. Hij had als oorlogsvluchteling recht op een verblijfsvergunning en woonde sindsdien in Rotterdam.

Het verhaal van A. is niet het enige voorbeeld van asielzoekers met jihadistische ideeën. In juni dit jaar kwam via Franse media een verhaal naar buiten over jihadisten die zich als asielzoekers vermomden en een tijdlang leefden in opvangcentrum Heumensoord in Nijmegen. Het zou gaan om een slapende terreurcel, die plannen maakte om een aanslag in Düsseldorf te plegen.