Frauderende Diederik Stapel krijgt ‘tweede kans’ in Breda

05 september 2016Leestijd: 2 minuten
Diederik Stapel preekt in Singelkerk - bron:ANP

Psycholoog Diederik Stapel, die als hoogleraar flink fraudeerde met zijn wetenschappelijke onderzoeken, is straks weer te vinden in het onderwijs. De Bredase hogeschool NHTV heeft hem aangenomen om lectoren te helpen bij onder meer onderzoeksprojecten.

Hein van Oorschot van het college van bestuur verdedigt de aanstelling in BN/DeStem. ‘Buiten zijn misstap is hij wel een goede en gedegen wetenschapper geweest.’

‘Enorme kennis’

Volgens Van Oorschot heeft Stapel ‘een enorme kennis op het gebied van onderzoek. Hij weet als geen ander hoe het wereldje werkt’. Het was geen eenvoudige beslissing. We moesten er wel twee keer over nadenken, zegt de onderwijsbestuurder.

‘Natuurlijk hebben wij ons wel even achter de oren gekrabd, maar hij heeft de kennis waar wij naar op zoek zijn. Bovendien is hij door de samenleving zo hard aangepakt dat hij een dergelijke misstap niet meer zal maken.’ Hij verdient een ‘tweede kans’. Stapel krijgt een contract voor een jaar aan de hogeschool. Lesgeven zal hij niet, en – gezien zijn frauduleuze verleden, is zelf onderzoek doen ook uit den boze.

Verzinnen van onderzoeksgegevens

Stapel werkte, tot zijn ontslag in 2011, als sociaal psycholoog voor de universiteiten in Tilburg, Groningen en Amsterdam (UvA). In het strafrechtelijk onderzoek naar hem is vast komen te staan dat de wetenschapper zich op grote schaal schuldig maakte aan onder meer het verzinnen van onderzoeksgegevens.

In 55 van de 130 publicaties tijdens zijn diensttijd in Tilburg en Groningen zijn ‘onzuiverheden’ geconstateerd. De frauderende professor werd ontheven uit zijn ambt als hoogleraar en heeft zijn doctorstitel moeten inleveren. In 2014 kon Stapel aan het werk als docent bij Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij gaf daar het vak sociale filosofie. Maar een paar maanden later was hij daar alweer weg.