nederland

De komst van Tyrannosaurus Rex in Leiden (foto’s)

26 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Vrijdag is het skelet van een Tyrannosaurus Rex in Leiden aangekomen. Daar zal de dino vanaf 10 september in museum Naturalis worden tentoongesteld. Dit is de eerste T-rex die buiten de Verenigde Staten te zien is.

De botten werden vanaf Schiphol onder politiebegeleiding per vrachtwagen naar Leiden vervoerd. Daar werd de dino door bioloog Freek Vonk en zo’n 1.500 mensen, vooral kinderen, enthousiast begroet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens het museum was de dinosaurus een vrouwtje, ‘een dame op leeftijd waaraan haar ruige levensloop terug te zien is in het skelet’. Levend was ze 12 meter lang en woog ze 5.000 kilogram.

Het museum zegt gehoor te willen geven aan de wensen van het publiek: in de afgelopen tijd kwamen veel suggesties binnen voor een naam voor de dinosaurus. Acht van de tien keer kwam daar ‘Trix’ uit. Ze leefde zo’n 66 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika.

Trixtruck Foto: Sebastiaan Barel
band
Foto: Sebastiaan Barel

Paleontoloog Pete Larson was diegene die Naturalis wees op een plek in Montana, waar een echtpaar amateurpaleontologen resten van een T-rex hadden gevonden. Skeletten van deze dinosaurussoorten behoren tot ’s werelds zeldzaamste fossielen, er zijn er maar tien van in de wereld.

2016-08-26 11:38:57 LEIDEN - Kinderen ontvangen de vrachtwagen met de botten van T. rex Trix op de Beestenmarkt in Leiden. Het skelet van de Tyrannosaurus rex, door Naturalis opgegraven in Montana, Verenigde Staten, wordt opgenomen in de collectie van het museum. Naturalis is het enige museum buiten de VS dat een T. rex bezit. ANP MARTEN VAN DIJL
T-rex werd feestelijk ontvangen Foto: ANP

Naturalis ging naar Montana om te graven, en vond daar een bijna compleet skelet. Omdat onderzoeksinstituut Naturalis de opgraving heeft gedaan, kreeg zij het recht om het skelet als eerste te kopen. Maar het geld moet nog wel bij elkaar worden gezocht.  ‘Vanaf het moment dat we bekend maakten dat we de T-rex aan het opgraven waren, werden we overspoeld met mails van kleine jongetjes die hun spaarpot voor ons leeg willen halen, ‘ vertelde de directeur van Naturalis Edwin van Huis net na de opgraving in 2013.

2016-08-26 13:12:10 LEIDEN - Bioloog Freek Vonk (L) en directeur Edwin van Huis van Naturalis bekijken de schedel van T. rex Trix na het openen van de eerste kist. Het skelet van de Tyrannosaurus rex, door Naturalis opgegraven in Montana, Verenigde Staten, wordt opgenomen in de collectie van het museum. Naturalis is het enige museum buiten de VS dat een T. rex bezit. ANP MARTEN VAN DIJL
Bioloog Freek Vonk en directeur van Naturalis Edwin van Huis bekijken de schedel van de T-rex Foto: ANP

Pakweg een jaar later had het museum met een crowdfundactie 4,4 miljoen euro opgehaald, waarmee het skelet definitief in handen van Naturalis kwam. Drie jaar na de opgraving is Trix in Nederland. Museum Naturalis sluit na 31 augustus tien dagen de deuren om het skelet op te zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.