Stichting voor ‘seksloze homoseksualiteit’ houdt toch subsidie

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Na de schietpartij in Orlando worden LHBT-slachtoffers herdacht in een kerk Foto: EPA

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie, PvdA) kreeg tijdens een vragenuur vandaag forse kritiek. De minister besloot op maandag de subsidie voor de christelijke organisatie Hart van Homo’s in stand te houden.

Bussemaker werd gevraagd de subsidie te onderzoeken na klachten dat de organisatie homo’s en lesbiennes zou willen overhalen zonder seks te leven. Naar eigen zeggen kiezen de leden en werknemers van de organisatie er zelf voor geen seks te hebben met mensen van hetzelfde geslacht. ‘Zij laten zien dat leven zonder seksuele relatie wel degelijk een optie is,’ aldus de organisatie.

Beperking van vrijheid

Volgens VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg mag de staat geen subsidie verlenen aan organisaties die ‘de vrijheid beperken om jezelf te zijn’. Hart van Homo’s gaf in eerste instantie aan dat het homoseksuele jongeren wil laten nadenken ‘over de keuze voor een levensstijl zonder seksuele relatie’.

Na de klachten over de organisatie heeft Hart van Homo’s de missie aangepast. In een artikel op zijn website zegt de stichting de zaken op te willen helderen: Hart van Homo’s wil wél een veilige ruimte bieden aan Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders (LHBT). Op de website geeft de organisatie aan christelijke homo’s vooral te willen helpen. Het raadt ook een boek aan van een ‘voormalige’ lesbische hoogleraar die door ‘God te accepteren bekeerd werd tot de vrouw van een pastoor en een huismoeder’.

Onbegrijpelijk

Hart van Homo’s is blij dat de zaak nu duidelijker is geworden. Herman van Wijngaarden, de oprichter van de organisatie, zegt tegen het Reformatorisch Dagblad erg verheugd te zijn. ‘Wij zijn er natuurlijk heel blij mee. We hebben een gesprek met minister Bussemaker gehad en toelichting gegeven. Blijkbaar was het voor haar voldoende om de subsidie niet in te trekken.’

De subsidie loopt nog tot en met 2017. Volgens de VVD is het ‘onbegrijpelijk’ en moet er nu een einde komen aan de financiering. Ook andere partijen spraken hun verontwaardiging uit. ‘De visie van deze club: seks is alleen voor hetero’s,’ zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Bussemaker gaat wel letten op het lesmateriaal dat Hart van Homo’s publiceert. Als het materiaal celibatair leven voor homo’s propageert, kan de subsidie eventueel alsnog worden ingetrokken.