Waarom zo veel mensen een hekel aan de EU hebben gekregen

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid van de Britse stemmers wil uit de Europese Unie. Het staat niet op zichzelf. Dit voorjaar stemde een meerderheid van de opgekomen Nederlanders tegen een verdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Niet per se omdat ze zo’n hekel aan Oekraïners hebben, wel uit afkeer van Brussel.

Elf jaar geleden stemden nog veel meer Nederlanders met een nog overtuigender meerderheid tegen de Europese Grondwet. Omdat ze wel een beetje klaar waren met steeds meer Europa, een Europa met Turkije erbij, een Europa met steeds minder macht in Nederland en steeds meer bevoegdheden in Brussel.

Gekkigheid

In zijn boek Vervlogen Visioenen beschrijft Syp Wynia in 64 reportages, columns en essays hoe de Nederlanders – en zij niet alleen – al voor de laatste eeuwwisseling steeds eurosceptischer werden. Daar was dan ook wel enige aanleiding toe. Kiezers werd niets gevraagd, maar Brussel leek steeds meer alles te bepalen. Nederland werd per persoon de grootste betaler van Europa en veel van dat geld werd aan gekkigheid besteed.

>>> Meer info over het boek Vervlogen Visioenen – Groter, machtiger, meer. Hoe Europa zich vertilt  vindt u hier >>>

De Fransen en de Duitsers maakten een potje van de euro, terwijl wij hier wel op de regels moesten letten. Toen de burgers van Nederland eindelijk iets werd gevraagd – het referendum over de Europese Grondwet in 2005 – zeiden de Nederlanders nee en deden de Europese en Nederlandse leiders gewoon weer ja.Naamloos-2

Dreigementen

Toen de euro in de problemen kwam werden weer alle regels overtreden. En weer gingen, alle beloften ten spijt, talloze miljarden van hier naar daar. De Europese Unie wil de baas zijn over de immigratie van buiten, heeft de binnengrenzen opengezet maar vergeten de buitengrenzen dicht te doen. En als iemand er iets van zegt, is het een populist of een rechts-extremist, gaat het licht uit of komt er weer oorlog.

Daarover gaat Vervlogen Visioenen: hoe eerst een paar landen, daartoe aangezet door de Amerikanen, er het beste van probeerden te maken. En hoe het Europese vooruitgangsgeloof kennelijk alleen nog met dreigementen aan de man kan worden gebracht. Dan is het niet zo gek dat zo veel mensen een hekel aan de Europese Unie krijgen.